Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content

Πατούδο Κρήτης συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με Nestlé Dessert

Απογειώστε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα πατούδο Κρήτης με την παρέα του Άκη Πετρετζίκη!

15 λεπτά
Δύσκολη
40 ΜΕΡΙΔΕΣ
Πατούδο Κρήτης συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με Nestlé Dessert
ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη 
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού 
  • 1 σφηνάκι ρακή, τσικουδιά ή τσίπουρο 
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • ½ κ.γ. σόδα 
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 400-450 γρ. αλεύρι μαλακό + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης 


Για τη γέμιση:

  • 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη  
  • 100 γρ. νερό 
  • 100 γρ. μέλι 
  • 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα 
  • 50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα 
  • 170 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert, ψιλοκομμένη 
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • ¼ κ.γ. κανέλα 
  • 1 πρέζα γαρίφαλλο, τριμμένο 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 
  • άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την γέμιση: 

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  2. Αφαιρέστε από τη φωτιά, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε καλά. 
  3. Αφήστε να κρυώσει.   
  4. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. 
  5. Όταν κρυώσει καλά το σιρόπι, ρίξτε το στο μπολ με τα υλικά και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ μέχρι να σφίξει.   
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.   
  7. Σε ένα μπολ περάστε από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν, και ανακατέψτε τα.    
  8. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. 
  9. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.    
  10. Ανακατέψτε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ελαστική απαλή ζύμη, αλλά μην ζυμώνετε πολύ, γιατί η ζύμη θα ξεράσει το λάδι. 
  11. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα.   
  12. Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 10-12 εκ. κόβετε κύκλους από τη ζύμη.   
  13. Σε κάθε ένα από αυτά βάζετε 1 γεμάτο κ.γ. από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε σχήμα μισοφέγγαρου.   
  14. Ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. 
  15. Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.   
Μοιράσου τη συνταγή
Μετατρέψτε εύκολα και γρήγορα τα υλικά σας!
Υπολογισμός μετατροπής

Εύκολες συνταγές

Γρήγορα γλυκά με Nestlé Dessert σε περίπτωση που βιάζεστε να απολαύσετε κάτι εξαιρετικά νόστιμο και σοκολατένιο!
Μάθε πως η Nestlé
στηρίζει την παραγωγή κακάο
Μάθε περισσότερα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!