Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

Η κηπουρική είναι μια ασχολία που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι και η οποία μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. 

Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

Η κηπουρική είναι μια ασχολία που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι και η οποία μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Περηφανευόμαστε και ευχαριστιόμαστε πάρα πολύ όταν βλέπουμε τις ανθισμένες γλάστρες να ομορφαίνουν τα μπαλκόνια μας ή όταν μαγειρεύουμε τη «σοδειά» από τον λαχανόκηπό μας – που μπορεί κι αυτός να ευδοκιμεί σε γλάστρες της αυλής. Τα φυτά μας ανταποδίδουν με τον τρόπο αυτό τη φροντίδα που τους δείχνουμε και ειδικά τον Μάιο, που η φύση γιορτάζει ολάνθιστη, αγαπάμε να περνάμε χρόνο με τα εργαλεία του κήπου, με μεταφυτεύσεις, με νέους σπόρους και νέα φυτά. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα λουλούδια και τα λαχανικά που ιδανικά μπορούμε να φυτέψουμε τον Μάιο, τόσο στις γλάστρες όσο και στον κήπο μας, όπως ακόμα και τις εργασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν, ώστε τα φυτά μας να διατηρούνται στην καλύτερη κατάσταση.

Τι φυτεύουμε τον Μάιο

Μια σειρά από λουλούδια είναι ιδανικά για να φυτευτούν τώρα και το αμέσως επόμενο διάστημα να ομορφύνουν τον χώρο μας.

- Ο κατιφές (tagetes patula) είναι ένα πανέμορφο λουλούδι, συνήθως σε κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, που θα γεμίσει τις γλάστρες μας και με τα άνθη του και με τα πανέμορφα πράσινα φύλλα του. Είναι γνωστός και ως ιδανικό φυτό συγκαλλιέργειας, καθώς έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα και γι’ αυτό προτιμάται να φυτεύεται ανάμεσα σε ζαρζαβατικά σε λαχανόκηπους.

- Οι πολύχρωμες γλαδιόλες θα γεμίσουν φρεσκάδα το μπαλκόνι μας όταν ανθίσουν, όμως καλός χρόνος να τις φυτέψουμε, είναι ο Μάιος. Ο βολβός τους θα μπει στις γλάστρες ή στο παρτέρι μας και καλό είναι να φροντίσουμε να μην είναι μόνος του… Οι γλαδιόλες αγαπούν να είναι πολλές μαζί!

 

Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

- Άλυσσο (Alyssum) φυτεύουμε τον Μάιο, ποτίζουμε άφθονα και έχουμε ένα πλούσιο φυτό, με μικρά λευκά άνθη που ευωδιάζουν… αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθός τους! Ιδανική στιγμή για το μπαλκόνι μας να βγαίνουμε ένα γαλήνιο καλοκαιρινό απόγευμα με ένα δροσερό ποτήρι μεταλλικό νερό στο χέρι και να απολαμβάνουμε τη μυρωδιά του…

- Τα λίλιουμ, τα γνωστά μας κρίνα, ιδανικά θα πρέπει να φυτευτούν στις γλάστρες τους τον Μάιο. Με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, από το «κλασικό» λευκό έως περίεργες και πρωτότυπες διχρωμίες, τα λίλιουμ θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό στο μπαλκόνι μας όλο το καλοκαίρι.

- Η κάννα, με τα μεγάλα της πράσινα φύλλα και το εξωτικό πορτοκαλί της άνθος, φέρνει κάτι από… Ινδίες στο σπίτι μας, καθώς προέρχεται από εκεί. Θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και γίνεται αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, σαν ένας καταπράσινος θάμνος, ενώ έχει και την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα.

- Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις πετούνιες, που με τα πολύχρωμα λουλούδια τους ομορφαίνουν όποιο σημείο και αν τοποθετηθούν. Αναπτύσσονται γρήγορα, έχουν πλούσια βλάστηση και θα απολαμβάνουμε τα άνθη τους μέχρι τα τέλη του φθινόπωρου.

Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

- Οι αμαρυλλίδες με τα μεγάλα τους λουλούδια θα δώσουν ξεχωριστή χάρη στον χώρο μας. Μια γλάστρα μετρίου μεγέθους τοποθετημένη στον ήλιο αρκεί, για να φυτέψουμε τον βολβό, να τον ποτίζουμε με μέτρο και να περιμένουμε την ανάπτυξή του. Δεν θα ξεχάσουμε, αφού το φυτό μας ανθίσει, να το μεταφέρουμε σε ένα πιο σκιερό μέρος, ώστε να απολαμβάνουμε την ομορφιά του για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.

Ο λαχανόκηπος

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι η ιδανική εποχή για να δημιουργήσουμε λαχανόκηπο ή να εμπλουτίσουμε αυτόν που έχουμε ήδη. Φυτεύουμε λοιπόν κηπευτικά, που έχουν γρήγορη ανάπτυξη λόγω της ζέστης που ξεκινάει σιγά σιγά και έτσι σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια μικρή, αλλά πολύτιμη συγκομιδή. Ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες, αναλόγως την ποσότητα και το αν θα τις φυτέψουμε σε γλάστρα ή κήπο, μπορεί και να μας δώσουν ιδανική πρώτη ύλη για ένα ταψί γεμιστά ή μια δροσερή σαλάτα – αρκεί να φυτέψουμε πιο δίπλα και αγγούρια και κολοκύθια!

 

Φυτά Μαΐου για τον κήπο & τις γλάστρες

Τι πρέπει να προσέξουμε

Εκτός όμως από τα καινούρια φυτά που φυτεύουμε τον Μάιο, αυτή την εποχή πρέπει να δώσουμε προσοχή και σε μερικούς άλλους παράγοντες που θα βοηθήσουν να έχουμε ένα πολύχρωμο μπαλκόνι ή έναν ολοζώντανο κήπο. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι το τακτικό και συχνό πότισμα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο καιρός ζεσταίνει. Ακολουθεί το απαραίτητο λίπασμα στα φυτά μας, ενώ στην περίπτωση που διαθέτουμε χλοοτάπητα, πρέπει να φροντίσουμε για το τακτικό του κούρεμα. Τέλος, δεν ξεχνάμε να μεταφέρουμε τα ευαίσθητα φυτά που είχαμε μέχρι τώρα προφυλαγμένα στο μπαλκόνι μας σε πιο «ανοιχτά» μέρη, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου.

 

Νοιάζομαι tip: Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας που το χρειάζονται, σε μεγαλύτερες γλάστρες!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!