Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Η δύναμη της στάσης του σώματός σου

Τι δύναμη έχει η στάση του σώματος σου & πώς μπορείς να τη διορθώσεις;

Η δύναμη της στάσης του σώματός σου

Η δύναμη της στάσης του σώματός σου

Ζεις σε μία εποχή που τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες κι εσύ ο κυβερνήτης της ζωής και του σώματός σου έχεις βάλει τον αυτόματο και κινείσαι στους ρυθμούς της.  Μήπως ήρθε η ώρα να  γίνεις ο πιλότος και να βάλεις την καθημερινότητά σου σε  ασφαλή διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης;  Αν ναι, η  «συνταγή» είναι μία και μοναδική: Ξεκίνα από την στάση του σώματός σου!

Η στάση του σώματος είναι σημαντική γιατί βοηθά το σώμα σου να λειτουργεί με απίστευτη ταχύτητα συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα της κίνησης, βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική αντοχή και κυρίως δημιουργώντας ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας.

Μόλις ανακαλύψεις την αστείρευτη δύναμή της όλα γύρω σου θα φαίνονται διαφορετικά. Θα βρεις τη χαρά μιας νέας ανακάλυψης που μπορεί ν’ αλλάξει βαθιά μέσα σου την σχέση με τον εαυτό σου, με τους άλλους και με την ομορφιά όλου του κόσμου. Επειδή όμως κάθε καινούρια αρχή έχει και τις δικές της δυσκολίες, καλό θα ήταν να  ξεκινήσεις από τα βασικά και θεμελιώδη :

  1. Τι είναι η στάση ;

Η στάση του σώματος δεν είναι μια  απλή θέση, αλλά ένα δυναμικό μοτίβο αντανακλαστικών, συνηθειών και προσαρμοστικών απαντήσεων σε οτιδήποτε περισσότερο ή λιγότερο σου αντιστέκεται όπως :

  •  Η δύναμη της βαρύτητας
  • Οι ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες
  • Η μη φυσιολογική ανατομία (μυϊκές βραχύνσεις ή σκολίωση)
  • Αθλητικές προκλήσεις

 Η στάση του σώματος είναι επίσης  κάτι περισσότερο από ένα  άθροισμα κινούμενων τμημάτων - είναι ο τρόπος που ζεις, μια φυσική εκδήλωση της ζώνης άνεσής σου. Συνήθως συγκρατείς τον εαυτό σου και κινείσαι με τρόπους που εξυπηρετούν τις κοινωνικές και συναισθηματικές σου ανάγκες . Αυτός είναι και ο λόγος που οι προκλήσεις και τα οφέλη της προσπάθειας αλλαγής της στάσης του σώματός σου δεν αφορούν μόνο το μυοσκελετικό σύστημα. Μπορεί να είναι μια προσωπικά βαθιά διαδικασία: Είναι η  προσωποποίηση της ζώνης άνεσής σου.

Η δύναμη της στάσης του σώματός σου

2. Τι είναι η «λανθασμένη» στάση του σώματος;

Ο ορισμός για την «λανθασμένη» στάση του σώματος είναι απλός: Μια συνηθισμένη, εθελούσια τοποθέτηση που προκαλεί σωματικό στρες και δυσκολεύει τη διατήρηση μιας άνετης στάσης κατά την διάρκεια της καθημερινής εργασίας στο σπίτι ή στο γραφείο. Η έννοια της «λανθασμένης» στάσης αναμφισβήτητα ισχυροποιείται με την αλλαγή της διάθεσης, με τον πόνο και την  κόπωση, με τον φόβο, το άγχος και άλλα πολλά. Βασικός «ένοχος» θεωρείται ο λανθασμένος εργονομικός σχεδιασμός των χώρων εργασίας .

 Δυστυχώς, η εργονομία συνήθως ερμηνεύεται λανθασμένα καθώς οι περισσότεροι  πιστεύουν ότι αυτή αφορά  μόνο την επιλογή της ανατομικής καρέκλας ή του γραφείου και την αλλαγή της κλίσης στο πληκτρολόγιο. Πολλά πράγματα μπορούν πράγματι να ειπωθούν για τις καρέκλες γραφείου και την κλίση του πληκτρολογίου- αλλά είναι μόνο η κορυφή αυτού του παγόβουνου που λέγεται εργονομία .

3. Ποια είναι η ιδανική στάση ;

Την ιδανική στάση δύσκολα μπορείς να την ορίσεις και με ακρίβεια να την καθορίσεις. Η διατήρηση της δραστηριότητας, η συχνή αλλαγή της στάσης του σώματός σου και ο πειραματισμός με νέους τρόπους μετακίνησης στον κόσμο είναι πιθανώς καλές απαντήσεις στις αβεβαιότητες που δημιουργεί η έννοια της ιδανικής  στάσης .

Επειδή όμως για κάθε «ιό» που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σώματος υπάρχει και το αντίστοιχο «αντίδοτο», οι παρακάτω στρατηγικές πρόληψης θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα την καθημερινότητά σου και να βελτιώσεις την στάση σου.

Η δύναμη της στάσης του σώματός σου

Νοιάζομαι Στρατηγικές Πρόληψης

  • Υιοθέτησε έναν ενεργητικό και υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση 7 ημέρες την εβδομάδα, με μικρή απόκλιση, μακριά από την καθημερινή σου ρουτίνα .
  • Εργονομία ( Γραφείο & σπίτι) ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
  1. Όταν είσαι καθιστός, να θυμάσαι ότι τα αυτιά, οι ώμοι και τα ισχία σου να είναι ευθυγραμμισμένα σε μία κάθετη γραμμή.
  2. Οποιαδήποτε παρατεταμένη θέση, ακόμη και καλή, μπορεί να είναι κουραστική.
  3. Τα υποστηρικτικά εργονομικά «στηρίγματα» μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πίεσης στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  4. Άλλα χρήσιμα αντικείμενα όπως υποπόδια, ή ακόμη και ένα μικρό μαξιλάρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ κάθεσαι σε μια καρέκλα και κατά την διάρκεια της οδήγησης.

 

  • Θέση του κεφαλιού -Όταν το κεφάλι βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία με τον αυχένα και τους ώμους ,το σώμα προσαρμόζεται φυσικά στο κράτημα αυτού του βάρους. Αλλά αν το κεφάλι τραβιέται συνεχώς προς τα εμπρός από την χρήση του κινητού ή  από το παρατεταμένο κάθισμα στον υπολογιστή, το βάρος του κεφαλιού τραβά τον αυχένα  και βάζει πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στον θώρακα. Η πρόσθια στάση του κεφαλιού προκαλεί πολύ βαθύτερα, σοβαρά προβλήματα όπως:
  1. Συνεχής κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  2. Πόνος στο λαιμό, στους ώμους ή στο άνω, κάτω και μεσαίο τμήμα της πλάτης
  3. Διαταραχές στις αρθρώσεις, τους μύες και τους συνδέσμους
  4. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  5. Κακός ύπνος ή αϋπνία
  6. Μειωμένη αθλητική απόδοση

 

Μην ανησυχείς …Πάντα υπάρχει χρόνος για να κάνεις το σωστό.

Να θυμάσαι ότι η υγεία της στάσης του σώματός σου είναι στα χέρια σου. Αξιοποίησέ τη.

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

International Health & Safety Inspector

BSc Physiotherapy & Sports Science

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!