Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Ποια τα οφέλη της φυτικής διατροφής;

 

Η διατροφή φυτικής προέλευσης συμβάλλει τόσο στην υγεία και ευεξία του οργανισμού, όσο και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

 

 

 

Ποια τα οφέλη της φυτικής διατροφής;

Φυτική Διατροφή: Ποια τα οφέλη της

 

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης (plant based diet) είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας, είτε και για τα δύο.

Η αλήθεια είναι ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, από παλιά μέχρι σήμερα βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει τροφές από το φυτικό βασίλειο όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά. Είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια ίσως είχαμε ξεχάσει, στρεφόμενοι περισσότερο στο κρέας και τα παράγωγά του. Σήμερα λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε, η plant based diet έρχεται στο προσκήνιο διότι τα προβλήματα υγείας μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Να τονίσομε εδώ ότι η plant based diet δε σημαίνει αποκλειστικά δίαιτα τύπου vegan ή vegetarian αλλά μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται περισσότερο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης χωρίς να αποκλείει τα ζωικά που είναι απαραίτητα για μια καλή υγεία. Τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και βιταμίνης B12, συστατικά που είναι δύσκολο να καλυφθούν αποκλειστικά από φυτικές τροφές, εκτός κι αν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτό το σκοπό που θα περιλαμβάνει και ορισμένα συμπληρώματα ανάλογα με τις ανάγκες.

Δίνουμε λοιπόν έμφαση σε τροφές φυτικής προέλευσης αφού η επιστήμη έχει αποδείξει ότι μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να βελτιώσει την καρδιακή μας υγεία, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη αλλά και να μας κάνει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Ποια είναι όμως τα θετικά στοιχεία της plant based diet?

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) που βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου, στο αίσθημα κορεσμού αλλά και τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Επίσης Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στη προστασία των κυττάρων από την καταστροφή, άρα στη προστασία από ασθένειες.

Η διατροφή μας λοιπόν για να είναι ισορροπημένη χρειάζεται ποικιλία, μέτρο και περισσότερη έμφαση σε φυτικές τροφές για περισσότερη υγεία.

 

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MmedSc

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!