Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
3 Tips για τη νέα σχολική χρονιά

Διάβασε 3 tips για την προσαρμογή όλης της οικογένειας στη νέα σχολική χρονιά! 

Νέα σχολική χρονιά: 3 tips για την ομαλή προσαρμογή μικρών & μεγάλων

Νέα σχολική χρονιά: 3 tips για την ομαλή προσαρμογή μικρών & μεγάλων

Θεωρητικά, η επιστροφή στο σχολείο από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ακόμα και όταν λαχταρούν να επιστρέψουν στο σχολείο και στους φίλους τους, ακόμα και όταν αγαπούν το σχολείο, ειδικά οι πρώτες μέρες που από το σπίτι πρέπει να επιστέψουν στο σχολείο, είναι αρκετά δύσκολες. Τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε διαφορετικούς ρυθμούς και τώρα καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ιδιαίτερα απαιτητικό κάποιες φορές, την ώρα που εκείνα λαχταρούν μόνο να «θυμηθούν» τα παιχνίδια με τους συμμαθητές τους.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό για την ηρεμία όλης της οικογένειας, να περάσουμε όσο πιο ομαλά γίνεται από την κατάσταση των διακοπών στην πραγματικότητα του σχολείου, ειδικά με όλη την προσοχή που πρέπει να δείξουμε αυτή τη σχολική χρονιά λόγω Covid19. Μερικές συμβουλές, μερικά μικρά «μυστικά» μπορούν να κάνουν αυτές τις ημέρες διασκεδαστικές, αντί για πιεστικές, ευχάριστες και γαλήνιες. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μπούμε στη νέα σχολική χρονιά μικροί και μεγάλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νέα σχολική χρονιά: 3 tips για την ομαλή προσαρμογή μικρών & μεγάλων

Προσαρμογή

Η προσαρμογή είναι η λέξη-κλειδί που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας οι γονείς. Όπως συμβαίνει με τα μικρά παιδάκια στον παιδικό σταθμό, που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο, έτσι και τα μεγαλύτερα, χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής στις απαιτήσεις που έχει το σχολείο από τις ζωές τους. Διότι δεν πρέπει να βλέπουμε ως «σχολική ζωή», μόνο τις ώρες της ημέρας που τα παιδιά μας βρίσκονται στο σχολείο – αντίθετα, πρέπει να κατανοήσουμε πως το σχολείο έχει γενικότερη επίδραση σε όλη τους την καθημερινότητα. Κατά την περίοδο της προσαρμογής λοιπόν, που εξαρτάται από το κάθε παιδί πόσο θα διαρκέσει, μπορεί η κόρη μας ή ο γιος μας, να παρουσιάζουν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, «ανεξήγητα» νεύρα ή δάκρυα, άρνηση, ακόμα και επιθετικότητα. Γνωρίζοντας όμως από πού προέρχεται, είναι στο χέρι μας να χειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, να δώσουμε στο παιδί τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται και να του θυμίζουμε πως νοιαζόμαστε για το πώς αισθάνεται, είμαστε δίπλα του να ακούσουμε όσα έχει στο μυαλό και την ψυχή του και να συμπαρασταθούμε στις δυσκολίες με όποιον τρόπο μπορούμε.

Διασκέδαση

Το ότι ξεκινάει το σχολείο με τη λήξη των διακοπών, δεν σημαίνει ότι έρχεται και το… τέλος της διασκέδασης. Μπορούμε να συνεχίσουμε να οργανώνουμε διασκεδαστικά απογεύματα, σαββατοκύριακα, κοντινές εκδρομές ή και μια απλή δραστηριότητα εντός των τειχών, που γνωρίζουμε πως αρέσει στο παιδί. Έτσι, η πίεση πως ίσως αισθάνεται από το τέλος των διακοπών, εξομαλύνεται, καθώς βλέπει στην πράξη πως είναι δυνατόν και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να περνάμε καλά! Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε όμως είναι να μην το παρακάνουμε διότι η έκρηξη αδρεναλίνης που προκαλεί η διασκέδαση ενίοτε στα παιδιά δεν είναι εύκολο να καταπραϋνθεί για παράδειγμα, μέχρι την ώρα του ύπνου, κάτι που επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις που διαρκούν για αρκετές ημέρες.

Νέα σχολική χρονιά: 3 tips για την ομαλή προσαρμογή μικρών & μεγάλων

Προετοιμασία

Μπορεί να είναι το πιο «πολύτιμο» μυστικό σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή το να προετοιμάσουμε το έδαφος, λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή στο σχολείο. Αυτό μπορεί να γίνει με ήπια προσαρμογή στο ωράριο ύπνου, με χαλαρή επανάληψη στα μαθήματα της περασμένης χρονιάς, με προετοιμασία του γραφείου και του χώρου μελέτης και διαβάσματος, με μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για να προμηθευτούμε και να διαλέξουμε μαζί όσα «βασικά» χρειάζεται ο μαθητής για τη νέα χρονιά. Αναλυτικότερα, προσπαθώντας να τηρούμε ώρες ύπνου «όπως του σχολείου» λίγες μέρες πριν το κάνουμε «υποχρεωτικά» και επαναφέροντας σταδιακά, με πιο χαλαρές μορφές, τη ρουτίνα του σχολείου στο σπίτι, είναι βέβαιο πως η μετάβαση θα γίνει ευκολότερα για όλους. Επιπλέον, στο κομμάτι της προετοιμασίας, δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στους μικρούς μας φίλους να πλένουν τακτικά τα χεράκια τους. «Νοιάζομαι για τον διπλανό μου και τη δημόσια υγεία», είναι ένα «μάθημα» που αξίζει να μεταδώσουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.

Το σχολείο επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας, ολόκληρου του σπιτιού, καθώς δημιουργεί καταστάσεις και δεδομένα που έχουν επίδραση σε όλους – από τον μικρό μαθητή μέχρι τη μαμά και τον μπαμπά που καλούνται να βρουν τρόπους να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν κάθε τι που βρίσκεται στον δρόμο τους. Με καλή διάθεση και κατανόηση κάθε τι μπορεί να είναι όχι «εμπόδιο», αλλά ευκαιρία για να έρθει όλη η οικογένεια πιο κοντά και να ενισχύσει το δέσιμο των μελών της.

Νοιάζομαι tip: Εκείνες τις πρώτες ημέρες επιστροφής στο σχολείο, είναι πιθανό πως η υπομονή μας και η επιμονή μας για ηρεμία θα… δοκιμαστούν! Όταν τα πράγματα χτυπούν «κόκκινο» συναγερμό, κάντε ένα διάλειμμα, «κάντε ένα KitΚat» – μικροί και μεγάλοι – και όλα θα… φτιάξουν ξανά!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!