Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Τips αγοράς σχολικής τσάντας για γονείς

Δείτε εδώ tips & συμβουλές για την αγορά σχολικής τσάντας κατά την back to school περίοδο!

Back to school: Tips & συμβουλές αγοράς σχολικής τσάντας για γονείς

Back to school: Tips & συμβουλές αγοράς σχολικής τσάντας για γονείς

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

International Health & Safety Inspector

BSc Physiotherapy & Sports Science

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει πολύ σύντομα. Back to school σε λίγες μόνο ημέρες… Βασικοί πρωταγωνιστές; Ο μαθητής και η τσάντα του! Η σχολική τσάντα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του και για τον λόγο αυτό, προτεραιότητα των γονιών είναι η επιλογή της κατάλληλης σχολικής τσάντας.

Ποια είναι η κατάλληλη σχολική τσάντα όμως;

Κατάλληλη σχολική τσάντα είναι αυτή που είναι προσαρμοσμένη στον σωματότυπο, στην ηλικία, στο επίπεδο ανάπτυξης και στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Για παράδειγμα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να μεταφέρουν μόνο ένα μικρό σακίδιο, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τροχήλατες τσάντες, για να μεταφέρουν περισσότερα βιβλία.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος της σχολικής τσάντας ;

Συνιστάται το βάρος της σχολικής τσάντας να μην υπερβαίνει το 10 %  του σωματικού βάρους του μαθητή. Βασική προϋπόθεση είναι ότι το βάρος που μεταφέρει ο μαθητής,  θα πρέπει να είναι τοποθετημένο και στους δύο ώμους του.

Στον παρακάτω πίνακα, βλέπουμε την αντιστοιχία βάρους του μαθητή με το βάρος της τσάντας του:

Βάρος Μαθητή

(Kg)

Μέγιστο Βάρος Τσάντας

(Kg)

25

 

25-35

 

35-45

 

45-55

 

55-65

3

 

4.5

 

7

 

8

 

9

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανένα παιδί δεν πρέπει να σηκώνει περισσότερο από 10 Kg

 

Back to school: Tips & συμβουλές αγοράς σχολικής τσάντας για γονείς

Τι προβλήματα δημιουργούνται στο σώμα όταν το βάρος της τσάντας υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο;

Υπάρχει σχετική ανησυχία σχετικά με το βάρος της σχολικής τσάντας και τις αρνητικές συνέπειες στην αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα μεταξύ 12 και 14 ετών, ηλικία κατά την οποία η σπονδυλική στήλη βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την ηλικία  η μεταφορά και ανύψωση  φορτίων μεγαλύτερων από το 10% του συνολικού βάρους (τσάντες ή σακίδια)  προκαλεί  αλλαγές   στη στάση του σώματος, μετατοπίζοντας το κεφάλι προς τα εμπρός  και δημιουργώντας αντισταθμιστικά μεγαλύτερη κύφωση στον θώρακα, καθιστώντας το έργο της αναπνοής δυσκολότερο.

Εκτός αυτού, έχει αποδειχθεί ότι η μεταφορά  φορτίων κοντά στον κορμό μπορεί να επηρεάσει την πνευμονική λειτουργία.

Επιπρόσθετα ,οι μαθητές που σηκώνουν μονόπλευρα την τσάντα , μπορεί να προκαλέσουν απόκλιση της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση) λόγω της ασύμμετρης κατανομής βάρους και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιους τραυματισμούς και  πόνους στην σπονδυλική στήλη.

Η μεταφορά λοιπόν υπερβολικού  βάρους, μπορεί να βλάψει  τα κέντρα ανάπτυξης των οστών του παιδιού  και να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Χρήσιμες back to school συμβουλές & tips για τους γονείς και την αγορά σχολικής τσάντας

  • Επιλέξτε ένα σακίδιο με μαλακή επένδυση και με ρυθμιζόμενους ιμάντες στον ώμο, τη μέση και το στήθος
  • Φροντίστε την  ομοιόμορφη κατανομή  βάρους και στους δύο ώμους ώστε να αποφεύγεται η μονόπλευρη μεταφορά του
  • Ελαχιστοποιήστε το βάρος της τσάντας, τοποθετώντας μέσα μόνο τα πράγματα της κάθε ημέρας
  • Προτού ξεκινήσει το παιδί σας για το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο της τσάντας του έχει τοποθετηθεί σωστά, με τα βαριά αντικείμενα  να είναι όσο πιο κοντά στο σώμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται το κρέμασμα της τσάντας και η φόρτιση της σπονδυλικής στήλης
  • Χρησιμοποιείστε τροχήλατα σακίδια
  • Συμβουλεύστε το παιδί σας να λυγίσει τα γόνατά του, όταν σηκώνει το σακίδιο

ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

Η οικογένεια οφείλει να προφυλάσσει τον μαθητή από την μεταφορά μεγάλων φορτίων. Κατάλληλη τσάντα, καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερες σχολικές επιδόσεις!

Back to school: Tips & συμβουλές αγοράς σχολικής τσάντας για γονείς

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!