Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Ιδανικό διαμέρισμα για γάτες

Κάνε το διαμέρισμά σου πιο «διαδραστικό», και μετέτρεψέ το σε ιδανικό διαμέρισμα για τη γάτα σου. Δες εδώ όλες τις συμβουλές!

Ιδανικό διαμέρισμα για γάτες

Ιδανικό διαμέρισμα για γάτες

Όταν η γάτα πλήττει είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς όπως: επιθετικότητα, να σε ξυπνά στη μέση της νύχτας, να τρώει πολύ τακτικά και άλλες δυστροπίες. Η πηγή λοιπόν αυτών των περίεργων συμπεριφορών έγκειται πολλές φορές στην έλλειψη ενδιαφέροντος. Μπορεί λοιπόν η γάτα από τη φύση της να είναι αρκετά ανεξάρτητη ως προς τη φροντίδα της, ωστόσο είναι καλό να μη ξεχνάς ότι καθότι αιλουροειδές, έχει μεγάλη ανάγκη να εκτονώνει τον ένστικτο του κυνηγιού, που πρακτικά σημαίνει κινητικότητα . Έτσι καθημερινά χρειάζεται κάποια μορφή ψυχαγωγίας και δραστηριότητας.

Το μυστικό για να βοηθήσεις τη γάτα σου, είναι να κάνεις το διαμέρισμά σου πιο «διαδραστικό», ώστε να μπορεί να διασκεδάσει τις ώρες της ημέρας που είσαι πολύ απασχολημένος για να ασχοληθείς μαζί της. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάποιο φανταχτερό εξοπλισμό: μερικές απλές προσαρμογές στο σπίτι σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για το πώς να κάνεις το διαμέρισμά σου μια πραγματική παιδική χαρά για γάτες.

Το ύψος μετράει

Οι γάτες αγαπούν να κάθονται σε ανυψωμένα μέρη, σαν να επιτηρούν το βασίλειο τους. Είναι ένα από τα ένστικτα επιβίωσής τους, αφού τις κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς.. Aν δε θέλεις να ξοδέψεις χρήματα για φανταχτερά έπιπλα γάτας, ή αν ο γιγάντιος πύργος από μοκέτες δεν ταιριάζει με την αισθητική του σπιτιού σου, υπάρχει μια πολύ πιο ελκυστική και οικονομικά προσιτή λύση: ράφια. Τα απλά ράφια που τοποθετούνται στρατηγικά κατά μήκος του τοίχου, μπορούν να δώσουν στη γάτα σου πολλά διαφορετικά μέρη για να αναπτύξει το άλμα της. Τοποθέτησέ τα λοιπόν με ανοδική φορά μέχρι το ύψος της οροφής.

Εάν στη γάτα σου αρέσει να περνάει χρόνο στην κουζίνα μαζί σου, είναι καλό να έχεις την κορυφή του ψυγείου σου καθαρή και άδεια από αντικείμενα. Δίνεις έτσι στη γάτα ένα μέρος για να καθίσει και να επιθεωρήσει από ψηλά όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν σε μία κουζίνα!

«Γατοτηλεόραση»

 Τα παράθυρα είναι σαν τηλεόραση για τις γάτες που περνάνε ώρες αγναντεύοντας πουλιά και ήχους που τονώνουν το ένστικτο τους για κυνήγι. Αυτό σημαίνει ότι είναι βασικό το περβάζι του παραθύρου σου να είναι φιλικό προς τη γάτα σου. Εάν το περβάζι είναι πολύ στενό για να καθίσει άνετα, τοποθέτησε ένα μικρό ράφι για να προσθέσεις πλάτος. Κατά τα διάρκεια του καλοκαιριού χάρισέ της μια γωνιά στο μπαλκόνι για να ρεμβάζει με ευχαρίστηση.

Φυτά

Βοήθησε τη γάτα σου να πλησιάσει τα ένστικτα της ζούγκλας με μερικά ωραία φυλλώδη φυτά, από τα οποία μπορεί να κρύβεται από πίσω ή να παίζει μαζί τους. Αλλά να είσαι προσεκτικός: Δεν είναι όλα τα φυτά φιλικά προς τη γάτα σου. Ορισμένα φυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες ή δυσπεψία σε γάτες, γι' αυτό φρόντισε να ψάξεις ποια φυτά είναι κατάλληλα για κατοικίδια ζώα.

Ιδανικό διαμέρισμα για γάτες

Επιφάνειες για τα νύχια

Το ξύσιμο των νυχιών εξυπηρετεί περισσότερους από έναν σκοπό για τις γάτες. Εκτός από το να βοηθά στην υγιή διατήρηση των νυχιών, το ξύσιμο αφήνει τις γάτες να σηματοδοτούν την επικράτειά τους. Τα ξύσιμο των νυχιών τους βοηθά να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους όπου και να γρατσουνίσουν, γι' αυτό και πολλές γάτες θα ξύσουν τα έπιπλα ακόμα κι αν έχουν μια ειδική επιφάνεια για ξύσιμο. Για να περιορίσεις αυτή τη συμπεριφορά, βεβαιώσου ότι η γάτα σου έχει επιφάνεια ξυσίματος σε κάθε δωμάτιο. Δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρο έπιπλο. Μπορείς να αγοράσεις ξύστρες που κρέμονται από χερούλια πόρτας ή απλές ξύστρες τοίχου.

Ιδιωτικότητα

Σε ένα μικρό διαμέρισμα μπορεί να είναι δύσκολο για μια γάτα να έχει την ιδιωτικότητα που χρειάζεται. Πολλές φορές η γάτα έχει την ανάγκη απλά να απομονωθεί από τους ανθρώπους, γι’ αυτό είναι καλό να της ετοιμάσεις κάποιες κρυψώνες σε διάφορα σημεία του σπιτιού, όπου θα μπορεί να κρυφτεί κάθε φορά που το έχει ανάγκη.

#NestleNoiazomaiΤip: Επιβράβευσε την αγαπημένη σου συντροφιά με ένα απολαυστικό γεύμα Gourmet Gold! ​


Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ιδανικό διαμέρισμα για γάτες

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!