Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Επικίνδυνες τροφές για τη γάτα μας

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της γάτας μας. 

Επικίνδυνες τροφές για τη γάτα μας

Ποιες τροφές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία της γάτας σου;

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του κατοικίδιού μας. Ειδικά οι γάτες, ως αιλουροειδή, απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο που τρέφονται, τόσο ως προς το τι είναι καλό να τρώνε, όσο και ως προς τις τροφές που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία τους. Φυσικά οι γάτες που ζουν ως κατοικίδια δεν τρέφονται με ό,τι βρίσκουν, αλλά με την τροφή που εμείς τους δίνουμε. Μερικές φορές όμως, λόγω και της φύσης τους να σκαρφαλώνουν παντού και να «δοκιμάζουν» όποιο είδος φαγητού βρουν διαθέσιμο, δεν αρκεί μόνο να είμαστε προσεκτικοί με όσα τους προσφέρουμε οργανωμένα, αλλά πρέπει να έχουμε «τα μάτια μας δεκατέσσερα» για οτιδήποτε φαγώσιμο βρίσκεται «εκτεθειμένο» στον χώρο που βρίσκεται η γάτα μας.

Επικίνδυνες τροφές για τη γάτα μας

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν κάποιες τροφές που απαγορεύεται να δίνουμε στις γάτες. Δεν είναι ακριβώς ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά το κακό που προκαλείται στο κατοικίδιό μας συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαμε πολύ απλά να είχαμε αποφύγει. Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες τροφές απαγορεύεται να δίνουμε στις γάτες μας:

Κρεμμύδι και σκόρδο

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοσφαίρια της γάτας και να της προκαλέσουν αναιμία. Φυσικά και το πρόβλημα δημιουργείται μόνο με την κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες – όπως για παράδειγμα σε μία κρεμμυδόσουπα ή σε σκόρδο σε σκόνη. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γάτα μας στον τομέα αυτό εάν δούμε συμπτώματα λήθαργου, αδυναμίας, μειωμένης όρεξης ή σκούρα ούρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να μας βοηθήσει.

Ωμά αβγά, ωμό κρέας και κόκαλα

Εδώ ισχύει ό,τι ακριβώς και με τους ανθρώπους. Η κατανάλωση ωμού αβγού και ωμού κρέατος μπορεί να προκαλέσει στη γάτα μας σαλμονέλα ή δηλητηρίαση από το βακτήριο E.Coli. Εμετοί, διάρροια και λήθαργος είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής, καθώς τα βακτήρια αυτά μπορούν να μεταδοθούν και στους ανθρώπους. Ειδικά όσον αφορά στα ωμά κόκαλα, είναι επικίνδυνα για τη γάτα μας καθώς μπορεί να πνιγεί, να τραυματίσει τον οισοφάγο της ή τα δόντια της.

Σοκολάτα και καφεΐνη

Το πρόβλημα με τις γάτες και τη σοκολάτα ή την καφεΐνη είναι μια ουσία που περιέχεται σε αυτές και λέγεται μεθυλξανθίνη. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει στις γάτες εμετούς και διάρροια, πυρετό, τρέμουλο και αρρυθμίες, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε αυτού του είδους τα τρόφιμα μακριά από το αγαπημένο μας κατοικίδιο και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν μας βλέπει να τα καταναλώνουμε.

Ωμή ζύμη

Η ζύμη που δεν έχει μαγειρευτεί, διαστέλλεται. Αυτό ακριβώς θα συμβεί και μέσα στο στομάχι της γάτας μας, εάν καταναλώσει ωμή ζύμη, προκαλώντας της διάφορα προβλήματα.

Αλκοόλ

Ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ από μια γάτα μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη ζωή της. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι η γάτα σας «δοκίμασε» το ποτό σας, πρέπει αμέσως να την μεταφέρετε στον κτηνίατρο. Διαφορετικά θα αναγνωρίσετε τα επικίνδυνα συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά μιας τοξικής δηλητηρίασης (εμετοί, κρίσεις, τρέμουλο κλπ).

Σταφύλια και σταφίδες

Ακόμα και εάν η γάτα μας καταναλώσει μια μικρή ποσότητα σταφυλιού ή σταφίδας, μπορεί να οδηγηθεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, όμως οι επιπτώσεις είναι ραγδαίες και πολύ σύντομα μετά την κατανάλωση, το αποτέλεσμα θα είναι μη αναστρέψιμο.

Επικίνδυνες τροφές για τη γάτα μας

Οι γάτες μας απαιτούν από εμάς ιδιαίτερη φροντίδα, όχι μόνο ως προς το τι πρέπει να τους δίνουμε και πώς να τις περιποιούμαστε, αλλά και ως προς τι δεν επιτρέπεται να τους προσφέρουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως αυτό που «είναι εντάξει» για εμάς, αυτό που μας αρέσει κι αυτό που μας φαίνεται «λιχουδιά», για τις γάτες μας μπορεί να αποβεί μοιραίο, ακόμα και για τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση που παρατηρούμε ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε δηλητηρίαση, ας μην το αφήσουμε «να περάσει», αλλά ας συμβουλευτούμε εγκαίρως τον κτηνίατρό μας.

Νοιάζομαι tip: Εφόσον τρέφουμε τη γάτα μας με ξηρά τροφή  Purina ONE, με τη μοναδική φόρμουλα Bifensis που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού από μέσα προς τα έξω, είναι απόλυτα ασφαλής ενώ ταυτόχρονα παίρνει όλα τα απαραίτητα για την υγεία της συστατικά!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!