Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Διατροφή και άμυνα του οργανισμού

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διατροφή και άμυνα του οργανισμού

Διατροφή και άμυνα του οργανισμού

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MmedSc

 

Είναι σίγουρο πως διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων ετών αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μια κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική κρίση αλλά και μια κρίση που αφορά το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας, την υγεία μας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Θα πρέπει να αποκτήσουνε μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον ύπουλο αυτό ιό. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να θωρακίστε τον οργανισμό σας.

  1. Ο ψευδάργυρος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφή. Βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  2. Η βιταμίνη Α. Συμβάλλει στη διατήρηση της δομής και της δράσης των μεμβρανών που παράγουν βλέννα. Η βλέννα εγκλωβίζει και αποβάλλει παθογόνους οργανισμούς και μικρόβια από τον οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναπνευστικό σύστημα που χρειάζεται να λειτουργεί άριστα τη περίοδο αυτή ώστε να εμποδίσει τα μικρόβια να φτάσουν στους πνεύμονες.  Βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, τόνος), γλυκοπατάτα, καρότα, κολοκύθα, μάνγκο, κόκκινες πιπεριές.
  3. Βιταμίνη C. Έχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας ενάντια στη καταστροφή των κυττάρων, ιδιαίτερα σε καταστάσεις αυξημένου stress όπως την περίοδο αυτή. Βοηθά επίσης στη καλή ψυχολογική υγεία που όλοι τη χρειαζόμαστε. Σημαντική είναι και η δράση της  στην απορρόφηση του σιδήρου, κάτι πολύ σημαντικό για να κρατήσει υγιείς τους ιστούς του σώματος. Τέλος βοηθά στη μείωση της κόπωσης, ένα αίσθημα που κυριαρχεί σε περίοδο ιώσεων. Βρίσκεται κυρίως σε εσπεριδοειδή φρούτα όπως το πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καθώς και στο ακτινίδιο, τη φράουλα και το μπρόκολο.
  4. Η Βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό μετά από την έκθεση στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι όλο και λιγότερο εκτίθενται στον ήλιο, πόσο μάλιστα στις μέρες αυτές που η παραμονή μας στο σπίτι είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τον ίδιο μας τον οργανισμό. Η βιταμίνη D συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γρήγορη ανταπόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή που μπορεί να παρουσιάζεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις στον οργανισμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η βιταμίνη D μπορούμε να τη πάρουμε μέσα από λιπαρά ψάρια, αυγό και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D όπως παιδικά δημητριακά πρωϊνού ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά. Αν υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό ίσως χρειαστεί η λήψη ενός συμπληρώματος σε συνεννόηση με τον ιατρό σας.
  5. Οι πολυφαινόλες. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων και συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας. Βρίσκονται σε τρόφιμά όπως φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή), λαχανικά όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, σε μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο αγαπημένο μας ρόφημα τον καφέ και το κακάο και σε μικρότερη ποσότητα στο τσάι.
  6. Το νερό. Πολύτιμο για κάθε λειτουργία του οργανισμού. Τείνουμε να το ξεχνάμε και είναι το μεγαλύτερο λάθος μας. Είμαστε φτιαγμένοι από νερό. Η ενυδάτωση ενισχύει τη λειτουργία των αεραγωγών του σώματος ενώ από την άλλη πλευρά η αφυδάτωση μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το λόγο αυτό δε ξεχνάμε να πίνουμε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα και να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα μικρό ή μεγάλο μπουκάλι νερό.

Βάλτε λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία στη διατροφή σας. Με απλά βήματα, με προσοχή στη καθημερινή υγιεινή και με σωστή διατροφή μπορούμε να προστατευτούμε ενάντια σε οποιοδήποτε ιό και να απολαύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας.

Διατροφή και άμυνα του οργανισμού

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!