Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Ανακύκλωση: 4 μικρά οικολογικά βήματα

Ο πλανήτης μας πλησιάζει στο «σημείο μηδέν» & η ανακύκλωση είναι ο τρόπος να συμβάλλουμε στην προστασία του. Δείτε εδώ όλα τα βήματα που θα μας βοηθήσουν.

Ανακύκλωση: 4 μικρά οικολογικά βήματα

Ανακύκλωση: 4 μικρά οικολογικά βήματα

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία την πολύτιμη σημασία της ανακύκλωσης για τη σωτηρία του πλανήτη και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να «στέλνουμε» χιλιάδες τόνους σκουπιδιών από τα σπίτια μας στις πάσης φύσεως «χωματερές». Ο πλανήτης μας πλησιάζει στο «σημείο μηδέν» και η ανακύκλωση είναι ο τρόπος να συμβάλλουμε άμεσα στην προστασία του. Παρακάτω έχουμε καταγράψει όλα τα απαραίτητα βήματα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία ακόμη πιο οικολογική καθημερινότητα:

Ξεκινάμε από τον εαυτό μας

Ο τρόπος να υιοθετήσουμε έναν πιο περιβαλλοντικά ευσυνείδητο τρόπο ζωής, ξεκινάει πρώτα από τον εαυτό μας. Έχει σημασία να παρατηρήσουμε τα πράγματα που μας ανήκουν, να εξακριβώσουμε ποια από αυτά χρησιμοποιούμε εντατικά στην καθημερινότητα και ποια λιγότερο. Έτσι θα αποφασίσουμε πού θα εστιάσουμε την ανακύκλωση του νοικοκυριού μας. Εξίσου ωφέλιμο θα ήταν να συζητήσουμε αυτή την απόφαση με τον σύζυγο, τα παιδιά, τους γονείς μας, με όσους μοιραζόμαστε την ίδια στέγη ή ακόμα και τους φίλους μας, ώστε να αποκτήσουμε «συμμάχους» στη μεγάλη αλλαγή που θα κάνουμε στη ζωή μας, παρακινώντας τους συγχρόνως να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική.

Αναγνωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα

Μπαίνοντας πιο βαθιά σε μία «πράσινη» αντίληψη, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούμε σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής και να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα αντικείμενα, τα προϊόντα και τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Ακριβώς για αυτό, έχουμε συγκεντρώσει μία μικρή λίστα όσων συναντάμε συχνότερα σε ένα νοικοκυριό:

  • Παλιές εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χάρτινα περιτυλίγματα
  • Αλληλογραφία (λογαριασμοί, διαφημιστικά φυλλάδια)
  • Χάρτινες συσκευασίες τροφίμων
  • Πλαστικά μπουκάλια
  • Γυάλινα μπουκάλια
  • Είδη ρουχισμού
  • Μεταλλικά τενεκεδάκια (αναψυκτικά και κονσέρβες)
  • Συσκευές κινητής τηλεφωνίας
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, laptop
  • Μπαταρίες

Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε ανακύκλωση σε όλα τα παραπάνω υλικά ταυτόχρονα. Επιλέγουμε για αρχή τα δύο πρώτα που κυριαρχούν στην ζωή μας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα προϊόντα που σκοπεύουμε να ανακυκλώσουμε, δεν πρέπει να έχουν μικρότερο μέγεθος από μία τηλεκάρτα.

Ανακύκλωση: 4 μικρά οικολογικά βήματα

Πραγματοποιούμε ένα αναγκαίο… ξεσκαρτάρισμα

Αφιερώνοντας μία ημέρα από το Σαββατοκύριακο μας για να καθαρίσουμε όλους τους χώρους του σπιτιού, συγκεντρώνοντας συγχρόνως τα πρώτα μας «πακέτα» από χαρτιά ή για παράδειγμα, παλιές συσκευές τηλεφωνίας που προορίζονται για ανακύκλωση, έχουμε κάνει ένα μικρό, όμως σημαντικό βήμα. Διαχωρίζουμε τα αντικείμενα που δεν θέλουμε ή δεν χρειαζόμαστε πλέον, αποφασίζουμε ποια από αυτά μπορούν να δοθούν σε κάποιον άλλο, να μεταποιηθούν σε κάτι χρήσιμο και «καινούργιο» (π.χ. παλιά μπλουζάκια μπορούν να γίνουν πανάκια καθαρισμού ή γέμισμα μαξιλαριών) ή να ανακυκλωθούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα εκπλαγούμε, όταν συνειδητοποιήσουμε την ποσότητα των πραγμάτων που ενώ μας είναι εντελώς άχρηστα, καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι μας.

Οργάνωση, η λέξη «κλειδί»

Όσο πιο οργανωμένη είναι η προσπάθειά μας, τόσο πιο πιθανό είναι να μη μας δυσκολέψει και να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε έναν ξεχωριστό κάδο για το κάθε υλικό που θα ανακυκλώσουμε (π.χ. γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο) στην κουζίνα μας. Ιδανικό θα ήταν να προτιμήσουμε κάδους διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να είναι ακόμη πιο ευδιάκριτο τι αντιστοιχεί και πού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί με τα αντικείμενα (ειδικότερα τις συσκευασίες τροφίμων) που στέλνουμε στην ανακύκλωση. Χρειάζεται να τα έχουμε αδειάσει, καθαρίσει και στεγνώσει καλά, πριν τα τοποθετήσουμε στον κάδο, αφού και το παραμικρό υπόλειμμα τροφής ή ποτού, μπορεί στην πορεία να «μολύνει» ένα ολόκληρο φορτίο ανακυκλώσιμων.

Ανακύκλωση: 4 μικρά οικολογικά βήματα

Νοιάζομαι tip: Δεν ξεχνάμε πως όταν αδειάζουμε τα ανακυκλώσιμα στον ειδικό κάδο του Δήμου, δεν χρησιμοποιούμε πλαστική σακούλα. Μπορούμε να τα μεταφέρουμε ως εκεί με αυτή και απλώς να τα αδειάσουμε στον κάδο.

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!