Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
H ζωή του ανθρώπου με τις μέλισσες

 

Πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή του ανθρώπου με τις μέλισσες & τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των μελισσών σήμερα;

 

 

 

 

Μέλισσες και άνθρωπος

H ζωή του ανθρώπου με τις μέλισσες
 

Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς τις μέλισσες η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική καθώς η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

 

Όμως υπάρχει πρόβλημα.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των μελισσών σήμερα είναι πολύπλευρες.

 

  1. Απώλεια βιοτόπων - Με την επέκταση της βιομηχανικής γεωργίας και της ανθρώπινης ανάπτυξης, μειώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς οι φυσικοί βιότοποι των μελισσών.
  2. Αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων - Τα φυτοφάρμακα δημιουργήθηκαν για να σκοτώνουν ανεπιθύμητα παράσιτα και ζιζάνια τόσο σε εμπορική όσο και σε οικιακή κλίμακα. Ωστόσο, συχνά επηρεάζουν είδη που δεν αποτελούν στόχο, όπως οι μέλισσες με δηλητηριάσεις και θανάτους.
  3. Κλιματική αλλαγή- Οι μεταβαλλόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες και τα γεγονότα διαταράσσουν τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας δύσκολο για τις εγγενείς μέλισσες να βρουν το φαγητό και το ασφαλές καταφύγιο που χρειάζονται.
  4. Ασθένειες και παράσιτα - Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν αποδυναμώσει την υγεία των μελισσών και συμβάλουν στην εξάπλωση μη φυσικών παρασίτων και ασθενειών.

 

Λόγω των παραπάνω, τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατά 25 %.

 

Η μείωση των μελισσών οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των καρπών και των σπόρων. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται ολοένα, γίνεται φανερό πως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για την προστασία των μελισσών,  η εξασφάλιση της τροφής θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως στο μέλλον.

 

Μπορείς όμως να βοηθήσεις!

 

Με την βοήθεια των δημητριακών Cheerios, το The Bee Camp σχεδίασε ένα digital παιχνίδι για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τις μέλισσες και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα και προτείνει 10 απλούς τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να αναλάβει δράση για την προστασία των μελισσών.

 

Μπες σε αυτή τη σελίδα, παίξε και μάθε για τις μέλισσες : https://www.thebeecamp.com/saveabee

 

Λίγα λόγια για το The Bee Camp

Το The Bee Camp είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών. Ιδρύθηκε το 2018 και αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα 6 γυναικών αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει. Με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα, το The Bee Camp στοχεύει στο να θυμίσει στους κατοίκους των πόλεων την ξεχασμένη σχέση τους με τη φύση, να τους συστήσει με την αστική βιοποικιλότητα αλλά και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν δράση για αύξηση του αστικού πρασίνου και την προστασία των μελισσών!

Μέλισσες και άνθρωπος

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!