Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για μείωση της χρήσης του πλαστικού που επηρεάζει την περιβαλλοντική καταστροφή. Δείτε εδώ 3 εύκολα tips.

Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο πλανήτης μας βρίσκεται πολύ κοντά στην περιβαλλοντική καταστροφή και είναι τώρα η ώρα να δράσουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή. Όλοι οι σχεδιασμοί κρατών και κυβερνήσεων παγκοσμίως, από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα μέχρι το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούν πως είναι απαραίτητη η καλύτερη χρήση του πλαστικού και η ελαχιστοποίησή του ως απόρριμμα. Στοιχεία οικολογικών οργανώσεων δείχνουν ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς έως και 12,7 τόνοι πλαστικών, ενώ μόνο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι καθημερινά χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ!

Το ίδιο το υλικό δεν δαιμονοποιείται φυσικά, καθώς έχει διευκολύνει την καθημερινότητά μας και έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας σε πολλούς τομείς, όμως γίνεται σαφές και κατανοητό πως απαιτείται μια διαφορετική χρήση του. Όλοι εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή, κάνοντας μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Τρεις απλές κινήσεις μάλιστα θα μας κάνουν να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό και να βάλλουμε έτσι το δικό μας λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια, κάνοντας το καθήκον μας ως πολίτες.

1. Αντικαθιστούμε πλαστικά σκεύη και εργαλεία στην κουζίνα μας.

Σύμμαχός μας στην προσπάθεια αυτή είναι το γυαλί και το ξύλο. Όπου αυτό είναι εφικτό, επιλέγουμε γυάλινα σκεύη, αντί πλαστικών και ξύλινα εργαλεία, από μπαμπού για παράδειγμα. Έτσι περιορίζουμε τα πλαστικά απορρίμματα που θα καταλήξουν σε κάποιο χώρο υγειονομικής ταφής, καθώς αυτού του είδους τα υλικά δεν ανακυκλώνονται. Επιπλέον, η κουζίνα μας θα αποκτήσει καλύτερη αισθητική και επίσης θα οργανωθούμε πολύ πιο σωστά. Δεν είναι φυσικά εύκολο να πετάξουμε όλα τα πλαστικά από την κουζίνα μας με μιας και να τα αντικαταστήσουμε με ξύλινα και γυάλινα, μπορούμε όμως κάθε φορά που προμηθευόμαστε κάτι καινούριο, αυτό να είναι οικολογικό.

Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

2. Δίνουμε οριστικό τέλος στις πλαστικές σακούλες

Είναι αλήθεια ότι έχουν υποστεί τον μεγαλύτερο «πόλεμο» ως εχθρός της φύσης, όμως είναι επίσης αλήθεια ότι αποτελούν έναν εκ των μεγαλύτερων κινδύνων για το περιβάλλον. Η αντικατάστασή τους είναι πολύ εύκολη – αρκεί να έχουμε πάντα μαζί μας μια υφασμάτινη τσάντα που θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε τις αγορές μας. Μαζί με τα κλειδιά, το κινητό και το πορτοφόλι παίρνουμε πάντα μαζί μας την υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια. Συνήθως είναι πολύ ελαφριά και δεν πιάνει καθόλου χώρο στην τσάντα ή και την τσέπη μας. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει πια κανένας μα κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες για τις αγορές μας.

Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

3. Χρησιμοποιούμε ποτήρια πολλαπλών χρήσεων για τον καφέ μας

Ακόμα και το χάρτινο ποτηράκι του καφέ, έχει από πάνω πλαστικό καπάκι… Γιατί να μην βάζουμε τον Nescafe μας στο δικό μας ποτήρι - θερμός, που θα τον κρατήσει και ζεστό μέχρι να τον πιούμε; Δεν είναι «ντροπή» να έχουμε μαζί μας το δικό μας ποτήρι και να το δίνουμε στον καφετζή να μας βάζει εκεί τον καφέ της ημέρας, αντίθετα, είναι πλέον «στη μόδα» να ακολουθούμε αυτή τη μοντέρνα και οικολογικότατη συνήθεια: Έχουμε το προσωπικό μας ποτήρι, εκείνο που μας αρέσει και το παίρνουμε μαζί μας παντού, απολαμβάνοντας τον καφέ μας και έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας πως δεν επιβαρύνουμε καθόλου το περιβάλλον!

Καθημερινότητα & λιγότερο πλαστικό

Ψάχνοντας με βάση αυτή τη λογική ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητά μας, θα ανακαλύψουμε πολλούς ακόμα τρόπους ώστε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινή χρήση του πλαστικού.

Νοιάζομαι tip: Τσεκάρουμε τις ετικέτες των προϊόντων και επιβραβεύουμε με τις αγορές μας τις εταιρείες που προχωρούν στη μείωση της χρήσης πλαστικού στις συσκευασίες τους.

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!