Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Η κλιματική αλλαγή κι εμείς

Παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, σώζουμε τον πλανήτη. Δες εδώ εύκολους τρόπους για να βοηθήσεις κι εσύ!

Η κλιματική αλλαγή κι εμείς

Η κλιματική αλλαγή κι εμείς

Είναι πλέον κατανοητό από όλους πως το φλέγον ζήτημα της σημερινής ανθρώπινης κοινωνίας, της παγκόσμιας κοινότητας, είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια – και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται ακόμα και σήμερα παρά τις δραματικές εκκλήσεις των επιστημόνων, έχει οδηγήσει την κατάσταση πολύ κοντά στο «σημείο μηδέν» και αν θέλουμε να την αναστρέψουμε, τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να δράσουμε, είτε ομαδικά είτε ακόμα και ατομικά, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και πως από εδώ και πέρα τουλάχιστον θα ζούμε και θα κινούμαστε σε όλους τους τομείς με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας.

Ας δούμε μερικά απλά, αλλά πολύ σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή άμεσα και ανώδυνα – τόσο ως προς την «τσέπη» μας όσο και ως προς τις αγαπημένες μας συνήθειες.

1. Κάνουμε σωστή ανακύκλωση: Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ο καθένας στο σπίτι του. Δεν αρκεί όμως να τοποθετήσουμε έναν έξτρα κάδο, δίπλα σε αυτόν των σκουπιδιών και να πετάμε εκεί όλες τις συσκευασίες. Πρώτον γιατί δεν ανακυκλώνονται όλες οι συσκευασίες και δεύτερον γιατί, βάσει του συστήματος ανακύκλωσης που επικρατεί στην Ελλάδα, έτσι αχρηστεύουμε όλο το περιεχόμενο του μπλε κάδου – προκαλούμε δηλαδή μεγαλύτερο κακό, από καλό! Είναι χρέος μας να ενημερωθούμε σωστά και επαρκώς και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, ώστε να έχουμε και αποτέλεσμα. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ανακυκλώνονται μόνο οι συσκευασίες, αλλά και πολλά άλλα πράγματα, από τα παλιά μας ρούχα μέχρι τα κλαδιά που προέκυψαν από το κλάδεμα του κήπου μας.

Η κλιματική αλλαγή κι εμείς

2. Αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε και περιορίζουμε το food waste: Μια από τις χειρότερες συνήθειες μας είναι το να αγοράζουμε πολύ περισσότερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να καταλήγει στα σκουπίδια. Ένας έλεγχος στις αγορές μας αλλά και στο πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα την παρασκευή του φαγητού στο σπίτι μας θα βελτιώσει πολύ τις συνθήκες στον τομέα αυτό. Αν πρόκειται να φάμε δύο άτομα, μαγειρεύουμε για δύο άτομα, όχι όλο το πακέτο μακαρόνια, για παράδειγμα. Ή εφόσον έχουμε φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο μας, καταναλώνουμε αυτό και δεν μαγειρεύουμε καινούριο, ώστε να μην χρειαστεί να το πετάξουμε.

3. Ελαχιστοποιούμε το πλαστικό που χρησιμοποιούμε: Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης έχουν βγει από τη ζωή μας και ακολουθούν, βάσει νομοθεσίας, οι μπατονέτες. Αναζητώντας προϊόντα από οικολογικά υλικά, προς αντικατάσταση του πλαστικού, θα εκπλαγούμε από την πληθώρα επιλογών και την ποιότητά τους.  

4. Προσέχουμε την κατανάλωση ρεύματος και νερού στο σπίτι μας: Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα ή τη βρύση να τρέχει, αν δεν χρειάζεται. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυτού του είδους, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των οικονομικών μας.

5. Ενημερωνόμαστε και επιβραβεύουμε εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον: Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι σωστό να επιβραβεύσουμε με τη στάση μας όσους κάνουν το ίδιο; Οι εταιρείες, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, που έχουν ήδη εξαγγείλει και εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αξίζουν την προτίμησή μας.

6. Αφήνουμε το αυτοκίνητο, λέμε «όχι» στο αεροπλάνο: Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας με μέσα μεταφοράς που επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά το δυνατόν. Ας μην πάρουμε το αυτοκίνητο για να «πεταχτούμε μέχρι το περίπτερο», ας μην επιλέξουμε το αεροπλάνο για μια διαδρομή μισής ώρας που μπορούμε να κάνουμε με τρένο ή πλοίο. Το ποδήλατο όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά μας βοηθάει να παραμείνουμε σε φόρμα!

Η κλιματική αλλαγή κι εμείς

7. Γινόμαστε μέλη μίας ομάδας που κάνει δράσεις για το περιβάλλον: Είναι δεκάδες οι ομάδες που κάνουν διάφορες δράσεις για το περιβάλλον, μόνο στην πόλη μας. Επιλέγουμε να γίνουμε μέλη αυτής που μας ταιριάζει περισσότερο για να συμμετέχουμε σε οργανωμένες δράσεις που έχουν αυτόν τον σκοπό. Μια δενδροφύτευση, ένας καθαρισμός σε παραλία, μια ενημέρωση από ειδικούς, μας δίνουν το αίσθημα ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο που παλεύει για το γενικό καλό και αυτό μας παρακινεί να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ζέση.

Νοιάζομαι tip: Πριν αγοράσουμε κάτι, κοιτάμε τις ειδικές ενδείξεις της συσκευασίας για την ανακύκλωση. Μπορεί να ανακυκλωθεί; Μπαίνει στο καλάθι μας!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!