Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Βάλε τέλος στους μύθους της διατροφής σου

Υπάρχουν μύθοι γύρω από το θέμα της διατροφής που είναι δύσκολο να καταρριφθούν. Ενημερώσου εδώ και βάλε τέλος στους μύθους διατροφής.

Βάλε τέλος στους μύθους της διατροφής σου

Βάλε τέλος στους μύθους της διατροφής σου

Υπάρχουν βαθιά ριζωμένοι μύθοι γύρω από το θέμα της διατροφής που είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθούν. Από την άλλη πλευρά σήμερα βομβαρδίζεσαι με πληροφορίες και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Τι είναι σωστό και τι λάθος? Τι είναι μύθος και τι αλήθεια? Ας προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε ορισμένους από τους μύθους αυτούς.

Μύθος Νο.1

Τα φρέσκα λαχανικά έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα κατεψυγμένα;

Οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες και καταστρέφονται εύκολα. Το λαχανικό από τη στιγμή που θα το πάρουμε από το έδαφος χάνει ένα μέρος από τις βιταμίνες του. Στη συνέχεια το αποθηκεύουμε στο εξωτερικό περιβάλλον και χάνει άλλο 1 μέρος από αυτές μέχρι τελικά να το καταναλώσουμε. Τελικά τι μένει? Αντίθετα αν τα λαχανικά τα καταψύξουμε αμέσως μετά τη συλλογή, τότε διατηρούν όλα τους τα συστατικά μέχρι να τα μαγειρέψουμε.

Μύθος Νο.2

Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από τη λευκή και το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη;

Και τα 3 αυτά συστατικά δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Η λευκή και η μαύρη ζάχαρη είναι ακριβώς ίδιες. Μόνο στο χρώμα διαφέρουν. Δεν έχουν κανένα θρεπτικό συστατικό όσο κατεργασμένες ή ακατέργαστες κι αν είναι. Είναι 100% ζάχαρη χωρίς τίποτε άλλο. Το μέλι αποτελεί επίσης έναν απλό υδατάνθρακα. Η μόνη διαφορά με τη ζάχαρη είναι ότι το 50% αποτελείται από φρουκτόζη. Τα θρεπτικά συστατικά που ακούγονται κατά καιρούς αποτελούν απλά ένα μύθο. Και τα 3 έχουν ακριβώς ίδιες θερμίδες ανά κουταλάκι.

Μύθος Νο.3

Η ζάχαρη παχαίνει;

Η ζάχαρη ανήκει στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων και το 1γρ σου δίνει 4 θερμίδες. Με απλά λόγια 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (5γρ) σου δίνει μόνο 20 θερμίδες. Σε αντίθεση με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι που σου δίνει 45 θερμίδες. Επομένως δεν είναι τόσο κακό να χρησιμοποιείς ζάχαρη στον καφέ σου ή να τρως 1 μικρό κομμάτι σοκολάτας. Η υπερβολή είναι αυτή που θα σε παχύνει και όχι η ζάχαρη από μόνη της.

Βάλε τέλος στους μύθους της διατροφής σου

Μύθος Νο.4

Αν κόψω τα λιπαρά θα χάσω βάρος;

Η απώλεια βάρους έχει να κάνει με τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνεις στη διατροφή σου και όχι με 1 θρεπτικό συστατικό μεμονωμένα. Τα λιπαρά βέβαια περιέχουν αρκετές θερμίδες (9Kcal/gr) αλλά αν κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές δεν είναι ικανά να σε παχύνουν. Από την άλλη αν κόψεις τα λιπαρά για μεγάλο διάστημα, ο οργανισμός σου θα αντιδράσει. Διότι τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ο μεταβολισμός σου θα μειωθεί και το βάρος σου θα κολλήσει. Έτσι όταν κάποια στιγμή κουραστείς, θα ξεσπάσεις με τον καιρό σε ότι λιπαρό βρεις μπροστά σου.

Μύθος Νο.5

Αν κάνω γυμναστική θα χάσω βάρος;
Η γυμναστική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας. Βοηθάει στη κυκλοφορία του αίματος, στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, στην υγεία των οστών, στη καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και πολλά άλλα. Τι γίνεται όμως με το αδυνάτισμα? Θα πρέπει να ξέρεις ότι κάνοντας 1 ώρα τρέξιμο θα χάσεις περίπου 300-350 θερμίδες. Πιστεύεις ότι είναι πολλές? Τις πήρες απλά με 1 τοστ. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι επειδή έτρεξαν μισή ώρα μπορούν να φάνε το διπλάσιο απ’ ότι πριν. Αυτό είναι λάθος. Έτσι αντί να χάσουν, παίρνουν βάρος. Επομένως, αν η γυμναστική δε συνδυαστεί με τη σωστή διατροφή τα αποτελέσματα δε θα έρθουν ποτέ.

Προσπάθησε λοιπόν να επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που δέχεσαι. Μόνο αν καταρρίψεις τους μύθους τις διατροφής σου θα μπορέσεις να κάνεις το βήμα προς μια καλύτερη ζωή.

 

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!