Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Αύγουστος & διατροφή: φρούτα & λαχανικά

Ανακάλυψε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του Αυγούστου και συνταγές για μια ολοκληρωμένη διατροφή!

Φρούτα & λαχανικά του Αυγούστου για την διατροφή μας

Φρούτα & λαχανικά του Αυγούστου για την διατροφή μας

Ο πιο «καλοκαιρινός» μήνας του χρόνου θεωρείται ο Αύγουστος για τους περισσότερους, καθώς είναι συνήθως ο μήνας των διακοπών, της ξεγνοιασιάς και της χαλάρωσης. Είναι επίσης ένας από τους πιο ζεστούς μήνες του έτους και ως συνέπεια στη διατροφή μας, η ζέστη μάς κάνει να αναζητούμε «κάτι» δροσερό -τις περισσότερες φορές. Ο Αύγουστος φέρνει στα πιάτα μας πλούτο λαχταριστών φρούτων και λαχανικών, που μπορούμε να καταναλώνουμε είτε ωμά, κατευθείαν από το μποστάνι, αν είμαστε από τους πολύ τυχερούς, είτε μαγειρεμένα -με συνταγές της παραδοσιακής αλλά και της μοντέρνας κουζίνας.

Φρούτα για… χορταίνουμε όλη την ημέρα!

Σύκα, φραγκόσυκα και σταφύλια έχουν την τιμητική τους στο «βασίλειο» των φρούτων, ενώ από κοντά έρχονται το καρπούζι και το πεπόνι, που είναι για πολλούς από εμάς συνυφασμένα με τα καλοκαιρινά απομεσήμερα, στο τραπεζάκι της αυλής που πιάνει σκιά, ενώ τα τζιτζίκια… χαλούν τον κόσμο! Τα σύκα, που χρειάζονται προσοχή στο καθάρισμα, είναι διαφόρων ειδών, με πολλές παραλλαγές στο όνομα, αναλόγως την περιοχή της Ελλάδας που βρισκόμαστε: Βασιλικά, μαύρα, μωβ, τσαπελόσυκα, πολίτικα, φρακασάνα και διάφορα άλλα που ευδοκιμούν ανά τόπους.

Φρούτα & λαχανικά του Αυγούστου για την διατροφή μας

Τον Αύγουστο συνήθως βρίσκουμε και τα πρώτα αχλάδια, ενώ την τιμητική τους έχουν οι αγριαχλαδιές – αγραπιδιές, ονομάζονται στα Επτάνησα -και τα μικρά αχλαδάκια που λέγονται «κοντούλες». Ροδάκινα βρίσκουμε ακόμη φρεσκότατα, ενώ προς το τέλος του μήνα, πριν αρχίσουν οι τρύγοι των αμπελιών έχουμε και σταφύλια, για να εμπλουτίσουν την… καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα μας! Βερίκοκα, βύσσινα, νεκταρίνια, ακόμα και κεράσια βρίσκουμε εύκολα τον Αύγουστο και δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλη εποχή του χρόνου τόσο πλούσια σε πεντανόστιμα φρούτα. Πράγματι, μια φρουτοσαλάτα με τα φρέσκα της εποχής -και όχι μόνο, φυσικά- είναι μια πολύ καλή λύση για τα ζεστά βράδια του Αυγούστου, όταν ψάχνουμε κάτι ελαφρύ, νόστιμο και δροσιστικό για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.

Λαχανικά για τα καλύτερα πιάτα που ετοιμάζουμε ποτέ!

Ταξιδεύοντας στον… κήπο των λαχανικών, βρίσκουμε επίσης μια πανδαισία γεύσεων, μια ποικιλία χρωμάτων να μας δελεάζουν ώστε να μπούμε στην κουζίνα. Μελιτζάνες, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές και κολοκυθάκια είναι τα… κορυφαία καλοκαιρινά λαχανικά για να δημιουργήσουμε «μαμαδίστικες» γεύσεις, αλλά και για να κάνουμε την προσπάθειά μας ακόμα και στη μοντέρνα κουζίνα. Επίσης τον Αύγουστο έχουμε ολόφρεσκα μαρούλια για δροσερές σαλάτες, κρεμμυδάκια χλωρά που ταιριάζουν υπέροχα, όπως και με τη φρέσκια, αυγουστιάτικη ρόκα.

Φρούτα & λαχανικά του Αυγούστου για την διατροφή μας

Στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές υπάρχουν ακόμα βλίτα, παντζάρια, αρακάς και μπάμιες για να μπούμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε: Δύσκολο να φανταστούμε να περνάει ο Αύγουστος και να μην απολαμβάνουμε παραδοσιακά γεμιστά, για παράδειγμα, ή την λαχταριστή σαλάτα με χταπόδι και λαχανικά, που μας προτείνει το Νοιάζομαι! Εκτός από τα βλίτα, που αναφέραμε, τον Αύγουστο από χόρτα συναντάμε στους πάγκους τη γλιστρίδα, την αλμύρα και την αρμυρήθρα, όπως και το κρίταμο, ενώ ολόφρεσκα αυτή την εποχή είναι και ο βασιλικός με τον δυόσμο.

Φρούτα & λαχανικά του Αυγούστου για την διατροφή μας

Για όσους αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά, ο Αύγουστος είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος μήνας του χρόνου. Όπου κι αν βρισκόμαστε, απολαμβάνουμε τις γεύσεις και τις μυρωδιές του με γεύσεις παραδοσιακές που περνούν από γενιά σε γενιά, εξελίσσονται και βελτιώνονται, κρατώντας απαράλλαχτη την ουσία, την πρώτη ύλη, το φρούτο ή το λαχανικό που μας δίνει η φύση απλόχερα. Γλυκιές ή αλμυρές, οι γεύσεις του Αυγούστου είναι, χωρίς αμφιβολία, λαχταριστές, συνυφασμένες με τα καλοκαίρια της ζωής μας και… ανυπομονούμε όσο ποτέ να τις γευτούμε!

Νοιάζομαι tip: Υπάρχει ένας τρόπος, να έχουμε τα φρούτα του Αυγούστου «μαζί μας» όλο τον χρόνο, κι αυτός δεν είναι άλλος από τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που μπορούμε να βρούμε έτοιμα ή να φτιάξουμε μόνοι μας!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!