Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Σωστή διατροφή πριν τα Χριστούγεννα

Το να φάμε λίγο παραπάνω κατά την εορταστική περίοδο είναι συνηθισμένο. Μπορούμε πάντα όμως να προετοιμάσουμε σώστά τη διατροφή μας πριν τα Χριστούγεννα.

Πώς θα προετοιμαστούμε με σωστή διατροφή πριν τα Χριστούγεννα.

Πώς θα προετοιμαστούμε με σωστή διατροφή πριν τα Χριστούγεννα.

Το να φάμε λίγο παραπάνω κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι… «ασυγχώρητο κακό»: Η αφθονία λαχταριστών γεύσεων, η υπερ-προσφορά, πολλές φορές, γλυκών και αλμυρών πιάτων στα οικογενειακά τραπέζια και όχι μόνο, είναι πολύ καλοί λόγοι για να μας κάνουν να… χάσουμε την αυτοσυγκράτησή μας, ενίοτε και το μέτρο. Είναι όμως μια εποχή του χρόνου που λίγο – πολύ γνωρίζουμε ότι θα υποκύψουμε σε μια πιο «χαλαρή» διατροφή, πως θα φάμε περισσότερο και ίσως λιγότερο υγιεινά από ό,τι τον υπόλοιπο καιρό.

Το ότι «δικαιολογούμαστε» να παρεκκλίνουμε από τη διατροφή μας κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φροντίσουμε εκ των προτέρων για κάποια πράγματα, ώστε αργότερα να… μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Αυτό που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, ακόμα και ένα-ενάμιση μήνα νωρίτερα, είναι να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει καλύτερα. Το όφελος είναι διπλό, διότι εκτός από τη θωράκιση του σώματος, βοηθάμε και την ψυχολογία μας να επεξεργαστεί καλύτερα αυτό που καμιά φορά ονομάζουμε ακόμα και… «κραιπάλη των Χριστουγέννων».

Μικρά «μυστικά» προετοιμασίας

Γνωρίζουμε λοιπόν καλά, πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, κατά πάσα πιθανότητα θα καταναλώσουμε αρκετά πιάτα με κρέας, πατάτες και σαλάτες με πλούσιες σως και φυσικά γλυκά. Αυτές τις κατηγορίες τροφών μπορούμε να τις περιορίσουμε αρκετά και εγκαίρως, εντάσσοντας στη διατροφή μας κάποιες άλλες σε πιο συχνό βαθμό. Για παράδειγμα, εάν είχαμε το ψάρι ως κυρίως πιάτο μία φορά την εβδομάδα, ας το προσθέσουμε ακόμα μία. Επιπλέον, αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τα πλούσια ντρέσινγκ για τις σαλάτες μας, προτιμώντας το αγνό ελαιόλαδο. Μπορούμε ακόμα να περιορίσουμε τα τηγανητά και, για παράδειγμα, να ετοιμάζουμε νοστιμότατες πατάτες φούρνου, που θα έχουμε στο τραπέζι μας μία φορά την εβδομάδα.

Ένα ποτήρι Perrier®, φυσικό μεταλλικό νερό με ανθρακικό, με μια φέτα λεμόνι είναι ένα δροσιστικότατο ποτό για κάθε ώρα της ημέρας, πολύ πιο ελαφρύ από ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι αλκοόλ και επομένως ιδανικό για απολαμβάνουμε ένα ρόφημα, αυτή την εποχή. Ούτως ή άλλως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πίνουμε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μας. Ένα ιδανικό σνακ θα ήταν επίσης μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια, που θα μας δώσουν και την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Πώς θα προετοιμαστούμε με σωστή διατροφή πριν τα Χριστούγεννα.

Προσοχή στις παγίδες

Μία από τις παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσουμε αυτή την εποχή είναι να «απαγορεύσουμε» εντελώς στον εαυτό μας να καταναλώνει, για παράδειγμα, γλυκά με την πρόφαση ότι τα Χριστούγεννα τα γλυκά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κυριαρχούν όπου κι αν βρεθούμε. Μια τέτοια κίνηση όμως μπορεί να είναι αρκετά «επικίνδυνοι» διότι η στέρηση και η απαγόρευση, μας οδηγούν – κατά κανόνα – στην υπερβολή: Για παράδειγμα, ένας μήνας χωρίς σοκολάτα, που τη λαχταρούμε, θα μας κάνει να φάμε με βουλιμία όποιο σοκολατένιο γλυκό πέσει στα χέρια μας αργότερα! Είναι καλό να θυμόμαστε ότι το μέτρο είναι η λέξη – κλειδί για την ισορροπία της διατροφής μας και την επιτυχία της. Σαφώς και θα περιορίσουμε τώρα τα γλυκά, ώστε να μπορούμε να φάμε και δυο κουραμπιέδες ή μελομακάρονα περισσότερα, αλλά το καθιερωμένο μας διάλειμμα με KitKat, δεν έχουμε κανένα λόγο να το «απαγορεύσουμε»!

Αυτό που επίσης δεν μας βοηθάει, είναι να έχουμε υπερβολικό άγχος με τη διατροφή. Ειδικά αυτή την περίοδο, πριν τις γιορτές, μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο και η διατροφή να μας γίνει «έμμονη ιδέα». Τα δυο κιλά που πήραμε το καλοκαίρι και δεν έχουμε χάσει μέχρι τώρα, το τι θα φορέσουμε στο ρεβεγιόν κι αν το καινούριο φόρεμα θα δείχνει κομψό πάνω μας, επιφορτίζουν την ψυχολογία μας και καταλήγουμε να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μία αδικαιολόγητη πίεση.

Πώς θα προετοιμαστούμε με σωστή διατροφή πριν τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση, η… «προ-εορταστική» διατροφή έχει σκοπό να μας βοηθήσει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να πορευθούμε ως τα Χριστούγεννα με τα καλύτερα εφόδια. Όπως πάντα, το μέτρο μας βοηθάει να κρατάμε την απαιτούμενη ισορροπία και αυτό το μέτρο δεν βρίσκεται ποτέ στα άκρα. Λίγη εγκράτεια πριν και λίγη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των εορτών αρκούν για να περνάμε καλά και να απολαμβάνουμε το ίδιο κάθε στιγμή – εορταστική ή μη!

Νοιάζομαι tip: Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει απαραιτήτως θρεπτικό πρωινό και συχνά, μικρά γεύματα. Η άσκηση και ο καλός ύπνος θα βοηθήσουν επίσης σημαντικά την προσπάθειά μας!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!