Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Το πρωινό και η σημασία του για τα παιδιά

Η μέρα ενός παιδιού πρέπει να ξεκινάει με ένα καλό πρωινό. Γιατί είναι όμως το πρωινό τόσο σημαντικό στην παιδική ηλικία; 

Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα για τα παιδιά;

Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα για τα παιδιά;

Κουτρουλού Σελήνη-Ελένη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Η ημέρα ενός παιδιού είναι καλό να ξεκινάει με ένα σωστό πρωινό προκειμένου να του δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να αποδώσει σωστά στο σχολείο, να τρέξει και να παίξει. Το πρωινό θα του δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το παιδί μέχρι το επόμενο γεύμα. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα στην περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού.

Συνήθως δεν φροντίζουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο και σωστό πρωινό, αυτή είναι μια συνήθεια την οποία υιοθετούν και τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούμε παράδειγμα για τα παιδιά μας, οφείλουμε λοιπόν να είμαστε ένα καλό παράδειγμα.

Γιατί είναι όμως το πρωινό τόσο σημαντικό στην παιδική ηλικία;

  • Το πρωινό γεύμα καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά και του δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει τη μέρα του. Επίσης τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό σύμφωνα με έρευνες έχουν συνολικά μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
  • Οι επιδόσεις στο σχολείο είναι καλύτερες μετά από κατανάλωση πρωινού. Τα παιδιά έχουν περισσότερη ενέργεια και αποδίδουν καλύτερα διότι είναι πιο συγκεντρωμένα αλλά και σε εγρήγορση. Αντιθέτως τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως παρουσιάζουν κούραση και υπνηλία. Αν το πρωινό είναι επαρκές προσφέρει καλύτερη συγκέντρωση,  μνήμη και καλή εγκεφαλική λειτουργία.
  • Σύμφωνα με έρευνες η  κατανάλωση πρωινού μειώνει κατά 30% την πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Όταν τα παιδιά δεν τρώνε πρωινό συνήθως τσιμπολογούν ανθυγιεινά σνακ μέσα στη μέρα ή τρώνε μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε παχυσαρκία. Αντιθέτως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό προλαμβάνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη υπερφαγίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα για τα παιδιά;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει όμως το πρωινό γεύμα για να είναι επαρκές, ισορροπημένο και υγιεινό;

  • Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 20-25% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες).
  • Ένα ενδεικτικό πρωινό θα μπορούσε να περιέχει γάλα, μια μερίδα δημητριακών πρωινού και ένα φρούτο.
  • Τα μικρότερα παιδιά κάτω των 5 ετών, καλό είναι να καταναλώνουν ειδικά σχεδιασμένα γάλατα ανάλογα με την ηλικία τους τα οποία θα περιέχουν μια σειρά βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και που δεν υπάρχουν στο απλό αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Καλό επίσης θα είναι οι γονείς να επιλέγουν για τα παιδιά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D που βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών.
  • Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να πιούν τα γάλα τους ή θέλουν να το ενισχύσουν σε βιταμίνες και μέταλλα τότε μπορούν να προσθέσουν στο γάλα κακάο εμπλουτισμένο σε Βιταμίνη C, Βιταμίνη D και ασβέστιο που συμβάλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Προκειμένου να επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα για τα παιδιά μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση στη διατροφική τους αξία μέσω των διατροφικών ετικετών τους. Η σύγκριση θα μας βοηθήσει να βρούμε πχ δημητριακά πρωϊνού με λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και μεγαλύτερο ποσοστό ολικής άλεσης. Αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει να έχουμε στο καλάθι μας πάντα  προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία.

Noiazomai Tip: Σε περιπτώσεις έλλειψης χρόνου φροντίστε να έχετε έτοιμο το πρωινό για να το καταναλώσουν τα παιδιά μόλις ξυπνήσουν αλλά κι εσείς φεύγοντας από το σπίτι. Και να θυμάστε. Δε ξεκινάμε τη μέρα μας αν δε φάμε το πρωινό μας.

Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα για τα παιδιά;

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!