Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Όλη η αλήθεια για τις αυστηρές δίαιτες

Με τις αυστηρές δίαιτες το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ταλαιπωρήσεις τον οργανισμό σου & να πάρεις κιλά. Όλη η αλήθεια για τις αυστηρές δίαιτες εδώ.

Όλη η αλήθεια για τις αυστηρές δίαιτες

Όλη η αλήθεια για τις αυστηρές δίαιτες

 

Είναι καλό να γνωρίζεις:

«εξαντλητικές» εννοούμε τις δίαιτες που είναι κάτω από 1200 θερμίδες. Δηλαδή, λιγότερες θερμίδες από το βασικό σου μεταβολισμό.

Δες παρακάτω τα προβλήματα που μπορούν να σου δημιουργήσουν οι «δίαιτες» αυτές που σου πλάσαραν κάποιοι…

  • Προβλήματα σε ζωτικά όργανα.

Καμία δίαιτα κάτω από 1200 θερμίδες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Το σώμα χρειάζεται όλη τη γκάμα των βιταμινών και των μετάλλων για να λειτουργήσει σωστά. Μια δίαιτα που αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων όπως τα λιπαρά ή οι υδατάνθρακες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε βασικές βιταμίνες. Έτσι κανένα μέρος του σώματος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και κυρίως βασικά ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι κ.α.

  • Αντί να χάνεις, παίρνεις βάρος

Το σώμα έχει έναν αυτόματο μηχανισμό συντήρησης για να επιβιώνει σε περιόδους στέρησης τροφής. Αν καταλάβει ότι στερείται, τότε ρίχνει το μεταβολισμό και σταματάει τις καύσεις. Έτσι αντί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες σαν ενέργεια, τις αποθηκεύει σαν λίπος. Παράλληλα χάνεις τη μυϊκή σου μάζα, το μόνο ενεργό ιστό στο σώμα σου. Έτσι, μειώνεται ακόμη περισσότερο μεταβολισμός και το βάρος «κολλάει». Όταν αρχίσεις να τρως κανονικά, τότε αμέσως θα πάρεις ξανά βάρος.


Είναι καλό να γνωρίζεις:

ότι πίνοντας 3-4 φλιτζάνια καφέ, ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται κατά 12%

  • Σε κάνει να έχεις απότομα ξεσπάσματα στο φαγητό

Αν συνεχώς στερείσαι τροφές που σου αρέσουν γιατί σου το έχουν απαγορεύσει, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσεις. Λογικό είναι. Πόσο θα αντέξεις; Θα έχεις ξεσπάσματα βουλιμίας και τότε θα καταναλώσεις πολύ περισσότερο φαγητό καταστρέφοντας και απορυθμίζοντας το μεταβολισμό σου.

  • Νοιώθεις συχνά πονοκεφάλους και ατονία.

Η γλυκόζη είναι το μοναδικό καύσιμο για τον εγκέφαλο. Αν στερείσαι υδατάνθρακες, τότε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν και δεν υπάρχει τροφή για τον εγκέφαλο. Επίσης οι μυς δεν έχουν καύσιμα να καταναλώσουν με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι κόπωση και ατονία.

  • Δυσκοιλιότητα

Μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και υγρά και αυξημένη σε κρέας, μπορεί να μειώσει τη κινητικότητα του εντέρου.


Είναι καλό να γνωρίζεις:

Ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση 500 ml νερού πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα παράλληλα με την δίαιτα, συμβάλλει σε μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους.


Είναι καλό να θυμάσαι:

Ότι θα πρέπει να καταναλώνεις 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά, για τη καλή λειτουργία του εντέρου σου.

  • Απώλεια μυϊκού ιστού, χαλάρωση, κυτταρίτιδα.

 

Οι απότομες και αυστηρές δίαιτες, όπως είπαμε μειώνουν το μεταβολισμό. Το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για ενέργεια ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύει λίπος. Με απλά λόγια οι μυς χαλαρώνουν και καλύπτονται από ένα στρώμα λίπους το οποίο ιδιαίτερα σε πιο αδύνατες κοπέλες επιδεινώνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSci
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Όλη η αλήθεια για τις αυστηρές δίαιτες

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!