Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Τα μυστικά της καλοκαιρινής διατροφής

 

Εύκολα και απλά tips καλοκαιρινής διατροφής και φροντίδας του σώματος.

 

 

 

 Μάθε για τα μυστικά της καλοκαιρινής διατροφής στο Noiazomai.gr

Τα μυστικά της καλοκαιρινής διατροφής

Το καλοκαίρι έφτασε και η διάθεση αρχίζει να ανεβαίνει. Ωστόσο οι διατροφικές παγίδες παραμονεύουν και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις αποφύγουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, αρκετή κίνηση και αίσθηση του μέτρου. Ας δούμε παρακάτω μερικά μυστικά για τη φροντίδα του οργανισμού μας.

Πως να φροντίσω το δέρμα μου;

  • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως η ντομάτα που περιέχει λυκοπένιο, τα βατόμουρα, το ακτινίδιο και οι φράουλες που περιέχουν αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C βοηθούν στη σύνθεση κολλαγόνου που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος.
  • Τροφές πλούσιες σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καλή πηγή Παντοθενικού είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.

 

Πως να φροντίσω τα μαλλιά μου;

 

  • Ο ήλιος, το θαλασσινό νερό και το χλώριο στις πισίνες, μπορεί να ξηράνουν τα μαλλιά. Ένα από τα κύρια συστατικά των μαλλιών είναι μια πρωτεΐνη, η κερατίνη. Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη (βιταμίνη Β3), ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες C και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, βοηθούν στην παραγωγή κερατίνης, και κατ’ επέκταση μπορούν να συμβάλλουν στην καλή εμφάνιση και τη μείωση της απώλειας των μαλλιών. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ελαιόλαδο, γιαούρτι και ξηροί καρποί, είναι ικανές να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με τα παραπάνω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Τι να προτιμήσω σε αλκοόλ;

Το αλκοόλ είναι μια ουσία εντελώς αδιάφορη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, ωστόσο αποδίδει 7 θερμίδες/γρ. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει πολλές και «κενές» θερμίδες. Όσο περισσότερο αλκοόλ έχει ένα ποτό τόσες περισσότερες θερμίδες. Ας δούμε παρακάτω ένα ενδεικτικό πίνακα θερμίδων με ορισμένα κοινά καλοκαιρινά Cocktails

 

Cocktails

Θερμίδες

Mojito

290 Kcal

Gin Tonic

210 Kcal

Vodka Λεμόνι ή πορτοκάλι       

200 Kcal

Ουίσκι κόλα

210 Kcal

Daiquiri Φράουλα

230 Kcal

Martini

180 Kcal

Tequila Sunrise

250 Kcal

 

Για να απολαύσουμε λοιπόν το ποτό μας, ορισμένες απλές συμβουλές:

  • Με το ποτό μας να πίνουμε και ένα ποτήρι νερό.
  • Καλό είναι να έχουμε φάει κάτι πριν καταναλώσουμε αλκοόλ.
  • Αραιώνουμε το ποτό μας με ανθρακούχο νερό για να διαρκέσει περισσότερη ώρα και να καταναλώσουμε λιγότερο αλκοόλ.
  • Αντί για αλκοολούχο ποτό, παραγγέλνουμε cocktail χωρίς αλκοόλ ή κάποιο ανθρακούχο νερό όπως Perrier προσθέτοντας Lime, μέντα και τριμμένο πάγο.
  • Προτιμάμε ποτά με λιγότερο αλκοόλ όπως η μπύρα ή το κρασί.

 

Τι να παραγγείλω όταν φάω έξω;

Το καλοκαίρι συχνά τρώμε εκτός σπιτιού. Φρόντισε λοιπόν να παραγγείλεις λιγότερα από αυτά που πιστεύεις ότι θα σε χορτάσουν. Είναι σίγουρο ότι θα χορτάσεις με λιγότερα.

  • Απέβαλε το «κατοχικό σύνδρομο». Παρήγγειλε λίγα και αν χρειαστεί συμπληρώνεις αργότερα.
  • Προτίμησε άπαχο κρέας ή μακαρόνια με απλή κόκκινη σάλτσα και όχι λιπαρές σάλτσες με κρέμα γάλακτος.
  • Ζήτησε τη σαλάτα χωρίς λάδι και πρόσθεσε εσύ όσο θές.
  • Απέφυγε τα πολλά τηγανιτά. Εκτός από πολλές θερμίδες, οι μεγάλες ποσότητες λιπαρών αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Τι να φάω στην παραλία;

  • Προετοιμάστε όμορφα και υγιεινά σνακ από το σπίτι. Βάλε σε μικρά ταπεράκια, κομμένα φρούτα, λαχανικά, μικρά τόστ, κ.α.
  • Ξεδιψάμε πάντα με νερό και όχι με χυμούς. Αφήνουμε το χυμό να αποτελέσει ένα απλό σνάκ.
  • Να έχεις πάντα ένα μεταλλικό νερό Κορπή ή Contrex με μαγνήσιο και ασβέστιο αν είσαι πιο δραστήριος.
  • Αν παραγγείλεις κάτι προτίμησε μια σαλάτα λαχανικών ή φρούτων.

 

Καλό καλοκαίρι σε όλους και όλες!

 

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MmedSc

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!