Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Γιατί δε χάνω βάρος;

«Κάνω δίαιτα, αλλά δεν χάνω βάρος. Γιατί;» Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί. Ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος μας εξηγεί τους λόγους γιατί δεν χάνουμε βάρος!

Γιατί δε χάνω βάρος;

Γιατί δε χάνω βάρος;

Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι απλά μια μηχανή που τη ρυθμίζεις και λειτουργεί πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αποτελείται από ένα σύνθετο σύστημα πολλών μηχανών που συνυπάρχουν και λειτουργούν αρμονικά. Αν κάποιο σύστημα δε λειτουργήσει καλά, τότε ολόκληρη η μηχανή θα έχει προβλήματα.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη και ας προσπαθήσουμε να δούμε ο καθένας ξεχωριστά για ποιους λόγους δε χάνει βάρος.

1. Μήπως ακολουθείς αυστηρές δίαιτες κάτω από 1000 θερμίδες;

Χρειάζεται υπομονή για να χάσεις βάρος. Το βάρος δε χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όπως και δε λαμβάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι «δε γίνεται να χάσουμε σε ένα μήνα το βάρος που πήραμε σε δέκα χρόνια». Οι αυστηρές δίαιτες σε κάνουν να χάσεις υγρά και την υπομονή σου. Στην αρχή βλέπεις απώλεια και μετά το απόλυτο κενό. Έτσι απογοητεύεσαι και τα παρατάς. Μια δίαιτα κάτω από 1000 θερμίδες δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να σε εξασθενίσει. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα: ζήτα τη βοήθεια διαιτολόγου για να σου εξηγήσει τον τρόπο.

2. «Χάσε πέντε κιλά σε μία εβδομάδα». Το πίστεψες; Την πάτησες.

Πολλοί λένε «ξεκίνησα να χάνω πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα και τώρα κόλλησα». Θυμήσου ότι αυτό που θέλεις να χάσεις είναι το λίπος και όχι τους μυς και τα υγρά του σώματός σου. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η ιδανική απώλεια βάρους είναι μισό κιλό την εβδομάδα. Το παραπάνω είναι υγρά και μυϊκή μάζα. Μη σε ξεγελά η ζυγαριά. Μην πέφτεις θύμα όσων υπόσχονται γρήγορη απώλεια.

3.Τρως πολλά προϊόντα τύπου light.

Εδώ μπορεί να υπάρχει κάποια παγίδα. Ένα προϊόν light δε σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες. Πολλές φορές έχεις την ψευδαίσθηση ότι επειδή είναι light μπορείς να φας περισσότερο. Λάθος. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι κίτρινο τυρί τύπου light έχει όσες θερμίδες έχει το αντίστοιχο κομμάτι φέτα. Μην τρως ανεξέλεγκτα. Ακόμα και τα light πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

4. Καταναλώνεις πολύ αλάτι και ζάχαρη.

Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να επιφέρει κατακράτηση υγρών και να μοιάζεις πρησμένος. Ιδιαίτερα να συνδυάζεται με κορτιζονούχα φάρμακα. Περιόρισέ το σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού τη μέρα. Από την άλλη η ζάχαρη, σαν υδατάνθρακας, μαζεύει υγρά στο σώμα. Κατανάλωσέ τη με μέτρο.

5. Μήπως απλά το βάρος σου είναι ήδη φυσιολογικό;

Πολλές φορές κάποιος θέλει να χάσει βάρος παρότι το βάρος του είναι φυσιολογικό. Τότε ο οργανισμός αντιστέκεται διότι νιώθει να απειλείται. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους και μην κάνεις υπερβολές. Καλύτερα ξεκίνησε άσκηση για να «δέσει» το σώμα και όχι δίαιτα για να εξαντληθείς. 

6. Κάνεις ένα μεγάλο γεύμα μέσα στην ημέρα.

Ο μεταβολισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά έτσι και δεν αποφεύγεις την υπερφαγία. Είναι λογικό. Αν πεινάς πολύ, θα φας και πολύ. Προσπάθησε να έχεις τρία κύρια και ένα-δύο ενδιάμεσα σνακ.   

7. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή.

 Τα στεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια άλλα φάρμακα προκαλούν κατακράτηση υγρών, αλλά μπορεί να αυξήσουν και την όρεξη. Προσπάθησε να ελέγχεις το φαγητό σου το διάστημα που ακολουθείς τη φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Γιατί δε χάνω βάρος;

8. Έχεις κάποια ορμονική διαταραχή.

Ο υποθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μην το χρησιμοποιείς όμως σαν δικαιολογία. Και εδώ μπορεί η όρεξή σου να αυξάνεται. Πολλοί λένε «έχω θυρεοειδή και δεν μπορώ να χάσω βάρος». Αυτό είναι λάθος. Όποιος έχει θυρεοειδή, το ελέγχει: παίρνει θυρορμόνη. Δεν ξέρω κανέναν να γνωρίζει το πρόβλημα και να μην κάνει τίποτα. Άρα και πάλι προσοχή στο φαγητό.

9. Κάνεις έντονη άσκηση.

Καμιά φορά οι «προχωρημένοι», αυτοί δηλαδή που έχουν περάσει στο στάδιο της φυσικής άσκησης, μπορεί να παρατηρήσουν κατακράτηση υγρών στους μυς. Έτσι το βάρος φαίνεται να «κολλάει». Αυτό το βλέπεις από το λεγόμενο «πιάσιμο». Είναι η συσσώρευση νερού και γαλακτικού οξέως στους μυς. Κάνε λίγο υπομονή. Μείωσε την ένταση της άσκησης και το βάρος θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι σταδιακά.

10. Έχεις υπερκόπωση ή υπερβολικό στρες.

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από ξεκούραση. Η έλλειψη ύπνου και το έντονο άγχος δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όταν αγχώνεται, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες που συμβάλλουν στην εναπόθεση λίπους στα κύτταρα. Η φυσική δραστηριότητα είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

11. Υποτιμάς τις θερμίδες που καταναλώνεις.

Πολλοί λένε «δεν τρώω τίποτα και παχαίνω». Ελπίζω να μην είσαι σε αυτή την κατηγορία. Δες πραγματικά τι τρως όλη μέρα. Κατέγραψε την κάθε σου κίνηση. Θα εκπλαγείς όταν συνειδητοποιήσεις πόσα πράγματα τσιμπολογάς μέσα στην ημέρα χωρίς καν να το καταλαβαίνεις, εντελώς ασυναίσθητα. Επίσης θα πρέπει να καταλάβεις ότι όλα έχουν θερμίδες, εκτός από το νερό! Το ξέρεις ότι μία κουταλιά της σούπας λάδι έχει 150 θερμίδες; Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα κολυμπά η σαλάτα σου στο λάδι. 

12. Υπερτιμάς τις θερμίδες που καις.

Νομίζεις ότι επειδή ξεκίνησες να ασκείσαι ή να περπατάς ότι μπορείς να τρως περισσότερο. Λάθος. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Με μία ώρα περπάτημα θα «κάψεις» περίπου 180 θερμίδες. Αν φας δύο μικρά μπισκότα, τότε θα ξαναπάρεις όσες θερμίδες έκαψες. Δεν είναι κρίμα; Επομένως, όταν κάνεις άσκηση, πρόσεξε ταυτόχρονα και τη διατροφή σου. Άσκηση και σωστή διατροφή πάνε πακέτο.

Τα παραπάνω αποτελούν τους πιο συχνούς μύθους και λάθη που κάνει κάποιος όταν θέλει να χάσει βάρος. Ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες; Πολύ πιθανό. Από εσένα εξαρτάται να βρεις τι κάνεις και να το διορθώσεις.

Από εμένα, καλή επιτυχία!

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSci
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!