Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Αυγουστιάτικη ηρεμία: οργανισμός & οφέλη

Δες τώρα τα οφέλη της Αυγουστιάτικης ηρεμίας στην υγεία και στον οργανισμό σου!

Αυγουστιάτικη ηρεμία και τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Αυγουστιάτικη ηρεμία και τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Πολλοί από εμάς περιμένουμε πώς και πώς τις αυγουστιάτικες διακοπές, ακόμα κι αν τα σχέδιά μας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μεγαλεπήβολα». Είμαστε πολλοί εκείνοι που απλώς περιμένουμε τον Αύγουστο για να παύσουν για λίγο -οι περισσότερες- υποχρεώσεις και να κάνουμε μια ανάπαυλα από όλα – με το να περνάμε τις ημέρες μας χωρίς να κάνουμε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα. Είναι η περίφημη «αυγουστιάτικη ραστώνη», που τα λεξικά περιγράφουν ως «έλλειψη δραστηριότητας, τρυφηλότητα, μαλθακότητα, ραθυμία, τεμπελιά». Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί, είναι όμως ο χρονικός προσδιορισμός που προκύπτει από το επίθετο που τα συνοδεύει, που τα «νομιμοποιεί»: Τον Αύγουστο, η ραστώνη είναι η κανονικότητα, αυτήν επιζητούμε και οι λόγοι δεν είναι μόνο ψυχολογικοί, αφού η επιστήμη, με διάφορες έρευνες, έχει αποδείξει ότι οι διακοπές, η τεμπελιά, η ανάπαυλα από την καθημερινότητα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Δυσκολίες στον ύπνο και κατάθλιψη, ακόμα και υψηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων εμφανίζουν οι άνθρωποι που στερούνται τη δυνατότητα καλοκαιρινής ραστώνης, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ενώ αντίθετα, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως η διακοπή από το πρόγραμμά μας και η επαφή με τη φύση είναι ευεργετικές για τον οργανισμό.

Αυγουστιάτικη ηρεμία και τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Κατά τη διάρκεια της αυγουστιάτικης ραστώνης οι γύρω ρυθμοί χαλαρώνουν, η διάθεσή μας γίνεται πιο… καλοκαιρινή και ηρεμούμε πιο βαθιά, τότε λοιπόν, ο οργανισμός μας βρίσκει την ευκαιρία και επωφελείται από μια σειρά παράγοντες. Αρχικά, έχει αποδειχθεί ότι τότε μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες (κυρίως της κορτιζόλης) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σωματικοί πόνοι, όπως ο πονοκέφαλος, σχεδόν εξαφανίζονται αυτή την περίοδο, ενώ αντίθετα, νοητικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη βελτιώνονται πραγματικά: Συνήθως, διότι ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές χαλαρώνουμε πραγματικά και δεχόμαστε ερεθίσματα από τη φύση ή ακόμα και από ένα βιβλίο, γεγονός που βοηθάει στο έπακρο τις λειτουργίες αυτές του εγκεφάλου. Κάτι άλλο που κερδίζουμε από τις διακοπές μας κατά την περίοδο της αυγουστιάτικης ραστώνης είναι ευκαιρία για κίνηση – όσο αντιφατικό και αν μοιάζει κάτι τέτοιο: Το κολύμπι, πρώτα από όλα, αλλά και το περπάτημα στη φύση, την άμμο, την παραλία, ακόμα και ο χορός, στον οποίο έχουμε την ευκαιρία να επιδοθούμε πιο συχνά το καλοκαίρι, είναι η άσκηση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αισθανθεί ευεξία και βελτίωση.

 Αυγουστιάτικη ηρεμία και τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Αυτό που επίσης προλαμβάνει η αυγουστιάτικη ραστώνη είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να αποκαλούμε «burn out», δηλαδή την υπερβολική ενασχόληση με κάτι έως σημείου που «διαλύεται» ο οργανισμός. Ένα burn out μπορεί να εκδηλωθεί είτε με υπερκόπωση, είτε ακόμα και με κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές μπορούν να το προλάβουν και να το αποτρέψουν οριστικά, αφού τότε είναι που έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλα πράγματα που μας ενδιαφέρουν και μας ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες και τα οποία, μοιραία, συνήθως λόγω έλλειψης χρόνου, λείπουν από την καθημερινότητά μας.

 Αυγουστιάτικη ηρεμία και τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η αυγουστιάτικη ραστώνη είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας, ακόμα και για τους πιο απλούς λόγους που μπορούμε να σκεφτούμε: Από το γεγονός ότι κλείνει το ξυπνητήρι μας και μπορούμε να ξυπνήσουμε ή να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας ό,τι ώρα θέλουμε μέχρι το ότι μπορούμε να… φάμε ό,τι θέλουμε! Οι διακοπές είναι μια ανάπαυλα τόσο από την εργασία όσο και από την καθημερινότητά μας και αξίζει να τις ευχαριστιόμαστε όσο περισσότερο γίνεται. Μόνοι μας, με την οικογένειά μας ή με τους φίλους μας, σε κάποιο καινούριο μέρος, στο χωριό ή ακόμα και στο σπίτι μας, η αυγουστιάτικη ραστώνη είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, ψυχικά και σωματικά!

Νοιάζομαι tip: Αυγουστιάτικη ραστώνη στο σπίτι μας; Βεβαίως και θα την απολαύσουμε, αρκεί απλώς να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας και να κάνουμε πράγματα που απλώς δεν προλαβαίνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως, για παράδειγμα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο πίνοντας τον αγαπημένο μας Nescafé!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!