Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Καλοκαίρι στο βουνό: Βόλτα στη φύση με ασφάλεια

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσουμε μια βόλτα στο βουνο, πάντα όμως με ασφάλεια.

Καλοκαίρι & Βουνό: Πως θα απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια

Καλοκαίρι & Βουνό: Πως θα απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια

Όσο έχουμε τον καιρό και τις λιακάδες «συμμάχους», τόσο μας ανοίγει η όρεξη για υπαίθριες εξορμήσεις και ατελείωτη εξερεύνηση σε κατάφυτους προορισμούς! Αρκετοί από εμάς μάλιστα, δεν διστάζουν να δοκιμάσουν και τις ικανότητές τους στην πεζοπορία, ανακαλύπτοντας διαρκώς νέα «μονοπάτια» και κρυφά σημεία που ελάχιστοι είχαν την τύχη να περπατήσουν. Μπορεί η «καυτή» εποχή που διανύουμε να επιβάλλει μακροβούτια και πολλή ξεκούραση κάτω από την ομπρέλα, όμως μία περιπλάνηση στο βουνό μάς ανταμείβει με ανεπανάληπτες εικόνες της φύσης, μας γυμνάζει και μας αναζωογονεί ψυχή τε και σώματι!

Ωστόσο, πριν βιαστούμε να… πάρουμε τα βουνά, έχοντας μαζί μας την καλύτερη παρέα, δηλαδή την οικογένειά μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις «δικλίδες» ασφαλείας που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε οικογενειακώς ξέγνοιαστοι τη βόλτα μας! Μερικές από αυτές έχουμε συγκεντρώσει στο κείμενο που ακολουθεί.

Μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα

Λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη πεζοπορία, καταγράφουμε μια λίστα με τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε, φροντίζοντας βέβαια να μην φορτώσουμε τα σακίδιά μας με πράγματα που δεν θα μας είναι απαραίτητα. Όσο πιο «ετοιμοπόλεμοι» είμαστε, τόσο πιο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε, πως η βόλτα μας θα τελειώσει το ίδιο αισιόδοξα όπως ξεκίνησε. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, παγούρι νερού και καπέλο είναι τα must για όσους θα συμμετέχουν, ενώ κάποιος θα χρειαστεί να έχει μαζί του έναν φακό, ένα ενημερωμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών (το οποίο θα περιλαμβάνει ιώδιο, τραυμαπλάστ, γάζα, αλοιφή για τα τσιμπήματα, παυσίπονα, κλπ), έναν μικρό πυροσβεστήρα και εφόσον είναι αναγκαίο, έναν χάρτη της δασικής περιοχής που σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα σχέδια που έχουμε κάνει για την παραμονή μας στη φύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα το φαγητό, ένα σνακ για τα παιδιά, όπως είναι οι αγαπημένες τους KitKat, ένα φορητό ψυγειάκι, μία σκηνή ή σκίαστρο, πτυσσόμενες καρέκλες και φλις κουβέρτες, για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.

Καλοκαίρι & Βουνό: Πως θα απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια

Επιλέγοντας τον κατάλληλο ρουχισμό

Τα ρούχα και κυρίως τα παπούτσια που θα επιλέξουμε να φορέσουμε, είναι ένα κριτήριο που μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία μας. Ακριβώς για αυτό, φροντίζουμε να προμηθευτούμε αντιολισθητικά παπούτσια ή ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά, που θα μας επιτρέπει να εξερευνούμε χωρίς να έχουμε το άγχος πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να γλιστρήσουμε. Επιπλέον, ανάλογα με το μέρος που σκοπεύουμε να επισκεφθούμε και τις μετεωρολογικές προβλέψεις της ημερομηνίας που θα πραγματοποιήσουμε την πεζοπορία, καλό θα ήταν να υπάρχει στον σάκο μας μία μακρυμάνικη ζακέτα με κουκούλα, για να μην μας πιάσει κάποια απρόβλεπτη καλοκαιρινή βροχή ή η δροσιά του βουνού απροετοίμαστους και αναγκαστούμε να γυρίσουμε σπίτι άρον άρον!

Καλοκαίρι & Βουνό: Πως θα απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια

Εξοικειωνόμαστε εκ των προτέρων με την περιοχή

Από τη στιγμή που θα επιλέξουμε την περιοχή που θέλουμε να επισκεφθούμε, μπορούμε να κάνουμε μία διαδικτυακή βόλτα μέσα από χάρτες και εικόνες, ώστε να εξοικειωθούμε με το περιβάλλον, να ορίσουμε το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε και τις στάσεις που θα πραγματοποιήσουμε στο ενδιάμεσο. Εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να εκτυπώσουμε ή να φωτοτυπήσουμε την πορεία που μας ενδιαφέρει, ώστε να έχουμε μαζί μας αυτόν τον χάρτη. Για εμάς που είμαστε κάπως αρχάριοι στο απολαυστικό σπορ της πεζοπορίας, καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα εύκολο, ήδη χαρτογραφημένο μονοπάτι και να αναζητήσουμε σε ανάλογα forum, σχόλια έμπειρων πεζοπόρων που το έχουν διανύσει στο παρελθόν. Μέσα από αυτή την αναζήτηση, όχι μόνο θα ξέρουμε τι πρέπει να αποφύγουμε στη βόλτα μας, αλλά θα ανακαλύψουμε και τα «κρυφά» σημεία που μόνο ένας αθεράπευτος hiker γνωρίζει!

Καλοκαίρι & Βουνό: Πως θα απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια

Νοιάζομαι tip: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παραμυθένια μονοπάτια που ανακαλύπτουμε βολτάροντας στη φύση, παραμένουν παραμυθένια γιατί τα προστατεύουμε όλοι εμείς. Εμείς που στον δρόμο για την επιστροφή, δεν αφήσαμε κανένα ίχνος ή σκουπιδάκι, να «προδώσει» την παρουσία μας.

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!